Laatste nieuws

Nieuws januari/februari/maart 2000

nieuws september/oktober '99

Nieuws November/December 1999

16-12-1999 Ongeregeldheden bij Ajax-PSV

Tijdens en na de wedstrijd is het tot ongeregeldheden gekomen in en om de Arena

Tijdens de rust kwam het tot ongeregeldheden op de omloop van de Zuidtribune. Bobo's hadden weer eens provocerend gedrag vertoont richting de F-side, waarnaar een groep probeerde om door de scheidingswanden te breken. Nadat de ME ingreep keerde honderden mensen zich tegen de ME, waardoor de situatie dreigde te escaleren. Me werd van twee kanten aangevallen en eettentjes werden gesloopt. Nadat er een flinke versterking kwam opdagen en er een aantal charges werden uitgevoerd, werd iedereen de vakken in gedreven. Na de wedstrijd werden de vakken door de ME geblokkeerd, hetgeen tot nieuwe agressie leidde. Een deel van de supporters heeft na de zoveelste nederlaag op rij van Ajax nog verhaal proberen te halen bij het bestuur over het dramatisch presterende Ajax. Foto's van deze rellen zullen binnekort toegevoegd worden.

11-12-1999 Alle supporters acties afgelast in Utrecht

Doordat er op het laatste moment een spoed overleg geweest is tussen BOVS en de KNVB, waarbij duidelijke afspraken gemaakt zijn zijn alle geplande supportersacties (voorlopig) afgelast. Meer over dit spoed overleg is te lezen op de DAS

09-12-1999 Wedstrijd Twente-Ajax verboden

Wat er deze week al dreigde te gebeuren, is dan toch gebeurd...die mafkees van een Mans verbiedt de wedstrijd van Twente-Ajax as zondag. Mans is bang dat er as zondag ongeregeldheden zullen uitbreken in Enschede, aangezien de verwachting is dat er velen Ajax supporters met eigen vervoer naar Enschede zullen afreizen. Aangezien er ook koopzondag in Enschede is en de groep dermate groot zal zijn, is Mans bang dat er supportersgroepen door de stad gaan zwerven en zo voor ongeregeldheden gaan zorgen. Hij is van mening dat er een grote dreiging van orde verstoringen in de lucht hangt en dat hij de openbare orde niet kan handhaven. Mans wordt bedankt (EIKEL).

Als Mans zich nou eens echt MANS had opgesteld had de hele actie op een normale manier door kunnen gaan. Er is niet voor niets van te voren overleg met de verschillende betrokkenen geweest. Nu heeft Mans duidelijk weer een grimmige sfeer rond deze wedstrijd gecreerd, mede door zijn uitspraken op televisie,waardoor deze wedstrijd de volgende keer alleen nog maar grimmiger zal zijn.....

Er wordt nu bekeken of er actie gevoerd zal worden in Utrecht.

04-12-1999 Laatste nieuws geplande combi actie 12-12 as

Doordat de burgemeester van Enschede, de heer Mans, afgelopen week niet zijn medewerking aan de geplande combi actie van 12-12 as heeft verleend door te stellen dat alleen supporters met de combi bus welkom zijn, is er een alternatief actieplan opgezet voor volgende week. Vandaag zal er tijdens de wedstrijd tegen RKC nieuwe actie pamfletten uitgedeeld worden. Op de de site van de DAS zullen de laatste ontwikkelingen van de actie gevolgd kunnen worden.

zie voor nieuw actie plan ook de speciale anti combi pagina

Feyenoord supporters hebben gisteren actie gevoerd bij hun wedstrijd tegen Sparta. Vanaf Rotterdam CS werd er in een grote stoet naar Spangen gelopen. Bij het Sparta stadion werd de hoofdtribune bestormd en konden de meeste zonder kaarten de wedstrijd volgen. De actie van de Feyenoord supporters wordt volgende week vervolgd in de uitwedstrijd tegen Heereveen.

Ook Sparta heeft een ludieke actie in petto voor volgende week. In hun uitwedstrijd tegen Cambuur, zullen de Sparta supporters vrijwillig geboeid in de verplichte buscombi plaatsnemen. Dit om hun ongenoegen van het VERPLICHTE KUT beleid van de KNVB duidelijk te maken.

Ook PSV supporters zullen aan hun geplande actie vervolg geven volgende week. Zij zullen in een grote colonne van auto's naar Utrecht afreizen, waarbij er een snelheid van 80 km/uur gehanteerd zal worden (gelijk aan de combi snelheid).

OPROEP NOGMAALS AAN ALLE AJAXCIEDEN OM GEHOOR TE GEVEN AAN DE GEPLANDE COMBI ACTIE VAN VOLGENDE WEEK....ONDANKS DE REEDS EERDERE UITSPRAKEN VAN BURGEMEESTER MANS VAN ENSCHEDE......HET IS NU OF NOOIT!!

02-12-1999 Dader moord op F-sider vrijgesproken

AMSTERDAM - De rechtbank heeft de 35-jarige Amsterdammer A. S. woensdag conform de eis ontslagen van rechtsvervolging.

S. stak 17 november vorig jaar in de Holendrechtstraat in de Rivierenbuurt uit noodweer zijn 22-jarige benedenbuurjongen Alexander dalla Croce dood tijdens een ruzie over geluidsoverlast.

Dalla Croce en zijn vader, die op eenhoog woonden, waren verhaal komen halen omdat hun bovenbuurman de nacht daarvoor lawaai zou hebben gemaakt, net als verschillende eerdere nachten. Toen S. de deur opendeed, zouden beide mannen meteen tegen hem zijn uitgevallen. Hij probeerde de deur dicht te doen, maar de twee beletten hem dat. Vaders voetafdruk werd later op de deur gevonden.

Alexander liep S. achterna, het halletje in en zou hem een paar maal hebben geslagen. In paniek vluchtte S. naar de huiskamer, om terug te keren met een groot mes dat hij als souvenir van vakantie had meegenomen. Hij had zijn belagers willen afschrikken, verklaarde hij tijdens de rechtszitting, twee weken geleden. In het halletje zou Alexander een bierfles op S.' hoofd hebben stukgeslagen, waarop die geen andere mogelijkheid zag dan met zijn mes uit te halen. Alexander, die in zijn zij was geraakt, liep met zijn vader weg, maar zakte buiten in elkaar. S. belde het alarmnummer en probeerde nog eerste hulp te verlenen, maar het slachtoffer overleed op weg naar het ziekenhuis.

'Alex, de kleine Italiaan' maakte deel uit van de harde kern van Ajax-supporters. Hij werd eerder veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij de rellen van Beverwijk, waarbij Carlo Picornie werd doodgeslagen. Weken na Alexanders begrafenis kwam nog een brief binnen waarin de KNVB hem een stadionverbod oplegde. Maar het beeld van Alexander als gewelddadige hooligan is bezijden de waarheid, zegt zijn moeder, die net als enkele vrienden emotioneel reageerde op de uitspraak van de rechtbank.

''Hij was een enorme Ajax-fan en helaas hoorde ik later dat-ie bij die jongens zat die in Beverwijk zijn geweest, maar hij was zeker geen gewelddadig type,'' zei ze. ''Hij was een lieve, zorgzame jongen die op handen werd gedragen door zijn collega's bij de bank waar hij werkte. Heel serieus ook, gebrand op goede manieren. Zo heb ik hem ook opgevoed.'' Alexanders familie overweegt een civiele zaak tegen het OM te beginnen om schadevergoeding te kunnen eisen.

Zijn moeder heeft zich aangesloten bij de Vereniging van Ouders van een Vermoord Kind, waarvan ook de vader van de doodgeslagen Joes Kloppenburg lid is. Voor diens stichting Kappen Nou, tegen zinloos geweld, gaat ze vrijwilligerswerk doen. Volgens haar heeft het openbaar ministerie vanaf het begin de verklaringen van S. veel serieuzer genomen dan die van Alexanders vader.

''Ik zet mijn vraagtekens bij de hele handelwijze van justitie. Ze hebben meteen veel meer geloof gehecht aan het verhaal van S. dan aan dat van mijn ex-man, die zegt dat ze rustig met de buurman wilden praten.''

1-12-1999 Burgemeester Mans eist combi

De DAS ontving vandaag de volgende fax van de Enschedese politie:

Hedenmiddag, woensdag 1 december 1999 is er overleg geweest met de burgemeester van Enschede, de heer Mans. Van de zijde van FC Twente is de heer Mans medegedeeld dat er momenteel niet meer dan 900 plaatsen beschikbaar zijn voor de Ajax-supporters. De heer Mans blijft bij zijn besluit om de buscombi naar Enschede te handhaven gezien het risico dat de wedstrijd FC Twente - Ajax met zich mee brengt. (einde citaat)

Door deze houding van de burgemeester, ziet het er naar uit dat er allerlei veiligheidsmaatregelingen uit de kast gehaald zullen worden om de geplande anti-combi actie te dwarsbomen. Te denken valt hierbij aan een enventuele noodverordening die deze dag wel eens zou kunnen gaan gelden. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid betekenen dat grote groepen Ajax supporters die buiten de combi reis zullen reizen, tijdens de wedstrijd ergens vast gehouden zullen worden. Echter het valt te bezien of de politie zo'n grote groep Ajax supporters wel in bedwang zal kunnen houden. In andere jaren is gebleken dat veel kleinere groepen niet in bedwang gehouden konden worden. Mede door deze actie van de burgemeester roept deze wedstrijd bij voorbaat al een grimmig karakter op, hetgeen zeker niet de bedoeling is geweest van de geplande actie. Het is voor alsnog onduidelijk wat er precies deze dag gaat gebeuren in Enschede. Mogelijkerwijs komt de heer Mans nog terug op zijn standpunt. Er moet door deze uitspraak van de heer Mans ook zeker niet afgezien worden van de geplande actie. Willen we als supporters een signaal afgeven tegen het gevoerde beleid van de KNVB en van willekeurige burgemeesters dan moeten we juist deze actie voortzetten, hetgeen ook zal gebeuren. Daarnaast wordt er deze dag door verschillende supportersgroepen gedemonstreerd in het land, zoals is afgesproken. Wij, als een van de grootste supportersgroepen van Nederland, kunnen dus ook niet achtgerblijven. Hoe de actie precies zal verlopen is nu nog niet precies te zeggen, maar dat deze doorgang zal vinden staat vast, mogelijkerwijs met een aantal verassingselementen. Op de site van DAS is er meer over de ontwikkelingen van de actie te lezen.

 

26-11-1999 Overleg FC Twente - Ajax in gang gezet (bron DAS)

Vertegenwoordigers van politie Enschede, Amsterdam, FC Twente, Ajax, KNVB, vak P, BOVS, OFA en DAS zijn in het honk van vak P bijeen gekomen voor overleg over de wedstrijd FC Twente - Ajax. Alle aanwezigen konden zich vinden in de doelstelling van de actie. Op de actievorm is minder enthousiast gereageerd. Politie Enschede betreurt het dat de actie uitgerekend bij een risicowedstrijd tegen Ajax wordt gehouden. Organisatorisch gezien denkt men de zaak aan te kunnen, alhoewel dit niet betekent dat men de combi-verplichting laat vallen (dit wordt later besloten). Grootste probleem is de onzekerheid met betrekking tot het aantal supporters dat aan de actie zal deelnemen. DAS stelt zich op het standpunt dat de actie meerdere doelstellingen heeft. Centraal staat de combi-verplichting waar door middel van eigen-vervoer tegen geageerd wordt. Daarnaast staat ook de terugkeer van de 10%-regeling op het programma, hetgeen de reden is dat wij ook supporters zonder kaart uitnodigen om aan de actie deel te nemen. Dit wordt door alle (voetbal-)autoriteiten als een groot risico gezien, een vertegenwoordiger van Ajax acht het zelfs niet ondenkbeeldig dat er 2000 supporters voor de poorten zullen staan. Er wordt een sterke voorkeur uitgesproken om alleen supporters met een geldig kaartje aan de actie te laten deelnemen. Wij schatten dat maximaal 1100 tot 1200 supporters zullen deelnemen. Dit aantal moet zonder al te veel problemen in de twee uitvakken ondergebracht kunnen worden, er vanuit gaande dat er wordt gestaan. Ook de vertegenwoordiger van vak P deelt dit standpunt aangezien er in de praktijk bij de thuiswedstrijden al honderden extra supporters aanwezig zijn op de tribune achter het doel. Daarnaast zijn er voldoende supporters die het ingewikkelde combi-gedoe al tijden zat zijn en niet beschikken over een uitkaart. DAS wil ook deze supporters bij de actie betrekken, zodat wat ons betreft nog steeds alle supporters worden uitgenodigd om deel te nemen. In tegenstelling tot gebruikelijk zullen supporters van vak P voor de wedstrijd niet in de stad verzamelen, maar bij het honk. De FC Twente aanhang laat weten solidair te zijn met de aangekondigde actie, mits Ajacieden met colonne meerijden (oftewel zodra Ajacieden los de binnenstad van Enschede dreigen in te gaan, dan ontstaat een nieuwe situatie). Begin volgende week beslist de lokale driehoek over de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de actie te mogen voeren. Tenslotte komt er goed nieuws uit het Zeister bos, waar het sectiebestuur zich akkoord heeft verklaard om de terugkeer van de 10%-regeling als voorstel aan de clubs voor te leggen (ma 29-11).

26-11-1999 Combi-reis Cambuur - FC Utrecht vervalt

Onder druk van de aangekondigde acties tegen de combi-regeling is de wedstrijd Cambuur - FC Utrecht (1 december) komen te vervallen. Fans van de FC kunnen met eigen vervoer naar een plaats in de omgeving van Leeuwarden reizen, van waaruit zij met bussen verder worden vervoerd. De kaartverkoop vindt in de bussen plaats. Indien zich meer supporters melden dan de capaciteit van het uitvak (440-460) dan kunnen zij plaatsnemen op een andere tribune. Eerder is de wedstrijd Willem II - FC Utrecht (5 december) al combi-vrij gemaakt.

21-11-1999 Anti combi actie gaat door !

Zie voor info over deze actie op de speciale Anti Combi Actie pagina

bron: Ajax Foto Side. F-side(oud vak M) will remember Hessels

Patrick Hessels

IN MEMORIAN
31 juli 1973                                                             9 november 1999

Met ongeloof hebben ook wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van Patrick. Opnieuw moeten wij afscheid nemen van een Ajacied in hart en nieren. Patrick, beter bekend als Hessels was iemand die altijd achter zijn club stond en behoorde tot de oude garde van vak M. In de beginperiode van de Arena maakte Patrick deel uit van een groep supporters die zich inzette voor de terugkeer van de F-Side. Wij betreuren dit onverwacht overlijden van Patrick en wensen hem de rust toe die hij verdient. Daarnaast wensen wij de nabestaanden van Patrick veel sterkte toe de komende periode.
Wij roepen supporters die Patrick hebben gekend op om zijn begrafenis bij te wonen op maandag 15 november om 14.45 uur (Nieuwe Oosterbegraafplaats, Kruislaan 126). Verzamelen 14.00 uur bij de ingang.

 

18-11-1999 Ajax hooligans zijn geen lid van een criminele organisatie

De Ajax-hooligans die betrokken waren bij de rellen met Feyenoord-aanhangers bij Beverwijk in 1997 vormen geen criminele organisatie.Dit is het oordeel van het gerechtshof in Amsterdam. Eerder kwam de rechtbank al tot dezelfde conclusie.

Het Openbaar Ministerie was er uitermate op gebrand om de twaalf Ajax-hooligans veroordeeld te krijgen voor artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht: lidmaatschap van een criminele organisatie. Via dit artikel zouden voetbalvandalen harder aan te pakken zijn. Met het Europees kampioenschap voetbal in Nederland en BelgiŽ in het vooruitzicht zou hier, volgens het OM, een goede waarschuwing van uitgaan.

De advocaat-generaal eiste voor het deelnemen aan een criminele organisatie twee weken geleden celstraffen van twintig tot vier maanden tegen de twaalf relschoppers. Het hof achtte deelname aan een criminele organisatie, noch openbare geweldpleging bewezen. Het hof veroordeelde een verdachte tot een jaar cel, waarvan zeven maanden voorwaardelijk, wegens handel in XTC-pillen. Vier anderen werden tot werkstraffen veroordeeld voor het bezit van pillen en slagwapens. Zes anderen konden zonder straf naar huis.

(ANP) vrijdag, 19 november 1999

01-11-1999 OM: Hooligans Ajax zijn een organisatie

Amsterdam- Tegen elf Ajax-hooligans zijn gisteren voor het hof celstraffen geeist van zes maanden (waarvan twee voorwaardelijk) tot twee jaar (waarvan vier maanden voorwaardelijk).Tegen 1 supporter werd vrijspraak verzocht i.v.m. gebrek aan bewijs.

De supporters waren onder meer betrokken bij de rellen met Feyenoord aanhangers op de A 10 en in Beverwijk in 1997, waarbij Ajax-fan Carlo Picornie werd gedood. Daarnaast worden deze supporters ten laste gelegd dat zij in de periode van 1995 tot 1997 een organisatie hebben gevormd dat als oogmerk had het plegen van misdrijven.

Advocaat-generaal Van Zeben wil bewijzen dat ze behoren tot een criminele organisatie zoals hierboven beschreven. Dat is met supporters nog niet gelukt. De veroordeling is belangrijker dan de strafmaat, aldus Van Zeben. " Als waarschuwing en voor de toekomst," zei hij, doelend op het EK voetbal volgend jaar. Volgens Van Zeben is binnen de Ajax-aanhang wel degelijk sprake van een "gestructureerd samenwerkingsverband" dat vergaderingen houdt, via mobiele telefoons communiceert, meerdere malen rellen heeft gepland, verraders afstraft en bewust de combiregeling omzeilt om de politie te ontlopen en zo rellen met andere voetbalsupporters te kunnen plegen. De leden voorzien elkaar ook van wapens, aldus de advocaat-generaal.

Van 'een harde kern' wilde hij niet spreken. Voor toepassing van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht over het lidmaatschap van criminele organisaties hoef je niet tot de harde kern te behoren, betoogde hij. Een leidende functie binnen het geheel wordt geen enkele verdachte toegedicht. Verder wordt de verdachten openlijke geweldpleging ten laste gelegd.