Klik hier voor progamma Ajax en stand KPN telecompetitie

Klik hier voor Amstelcup

Klik hier voor UEFA Cup

Meer nieuws Combi actie

Nieuws januari/februari/maart 2000

Nieuws november/december '99

nieuws september/oktober '99

 

 
 

Laatste nieuws

18-05-2000 Laudrup moet met voetballen stoppen

Vandaag is het trieste bericht naar buiten gekomen dat Brian Laudrup zijn carriere als profvoetballer moet stoppen. Een langslepende achillespees blesure is uiteindelijk fataal geworden. Op advies van de artsen is het beter om te stoppen met profvoetbal. Laudraup wilde zelf nog heel erg graag een jaar doorgaan met voetballen bij Ajax, maar geen enkele arts kon hem de garantie geven dat de kwetsuur bij een eventuele medische ingreep zou genezen. Laudrup zelf wil alleen voetballen als hij voor 100 % fit is. Het afgelopen jaar is echter niet gebleken dat Laudrup niet 100 % fit zou zijn. Hij is zo beetje de enige ajacied geweest die bijna in alle wedstrijden goed voetbal liet zien.

We zullen Brian dan ook missen. Brian verdient het niet om in zo'n kut jaar van Ajax afscheid te moeten nemen. Brian het ga je goed. Bedankt!

 

18-5-2000 Neergestoken Nederlander in Kopenhagen blijkt Ajacied te zijn

De Nederlander die bij de rellen in Kopenhagen is neergestoken, blijkt toch een Ajacied te zijn. Een groep Ajax supporters was ook naar Kopenhagen gereisd. Bij de rellen die ontstonden werd een Ajacied neergestoken. Op dit moment ligt de Ajaxcied nog in het ziekenhuis van . Onduidelijk is op dit moment nog hoe deze supporter neergestoken is en door wie. Naar alle waarschijnlijkheid vond dit reeds op dinsdagavond plaats. Hij is in iedere geval wel buiten levens gevaar. Sterkte!!

De Turken zullen in iedere geval ook in Amsterdam tijdens het EK van onze kant iets kunnen verwachten. Dit wordt een hete zomer voor de Turkse laffaards!

18-05-2000 Zware ongeregeldheden bij UEFA cup finale tussen Galatasaray en Arsenal

Het is gisteren tot zwaren ongeregeldheden gekomen bij de Uefacup finale Galatasaray en Arsenal. Het duel dat in Kopenhagen gespeeld werd, werd vooraf reeds als zwaar beladen bestempeld, dit na de gewelddadige dood van twee supportres van Leeds United vorige maand in Instanboel. De twee Engelsen kwamen om aan de vooravond van de halve finale bij een treffen tussen Leeds fans en aanhangers van Galatasaray. Engelse hooligans riepen meteen op tot wraak. Volgens de Britse krant The Observer hadden hooligans van verschillende Britse clubs een alliantie gesloten om in Kopenhagen revanche te nemen op de Turkse aanhang. Het zou onder meer gaan om fans van Chelsea, Leeds, Glasgow Rangers en Cardiff City. Ook Ajax supporters zouden van de partij zijn in Kopenhagen. Het iniatief voor de samenwerking is volgens The Observer genomen door Engelse militairen die zijn aangesloten bij de harde kern van Arsenal. De soldaten zouden behoren tot een regiment dat in Zuid Engeland is gelegerd.

Op de avond voorafgaand aan de wedstrijd kwam het reeds tot ongeregeldheden. Hierbij werd een Engelsman gestoken met een mes, waarbij een long geraakt. In de loop van de dag is de Engelsman op eigen kracht het ziekenhuis uitgewandeld, waarbij hij bewust een groot risico nam. Artsen konden hem echter niet tegenhouden. Op de dag zelf, was er de gehele dag sprake van een zeer grimmig sfeertje tussen de 2 supporters groepen. De vlam sloeg in de pan in het centrum, nadat Engelse supporters glazen begonnen te gooien naar Turkse fans die de Engelsen provoceerden. Honderden supporters gingen met elkaar op de vuist in het centrum, waarbij alles werd gebruikt om naar elkaar te kunnen gooien; glazen,stenen, terrasstoelen, tafels, pijpen, enz.. Bij deze massale vechtpartij vielen tientallen gewonden aan weerszijden, waarbij enkele zwaargewonden. Er werd o.a. een oor afgerukt van en supporter. Ook een Nederlander raakte bij de rellen (zwaar) gewond. Het is nog onduidelijk of het hier om een Ajax supporter gaat. De Me had moeite om de supportersgroepen te scheidden van elkaar.

Na de wedstrijd kwam het opnieuw tot ongeregeldheden tussen de Turkse en Engelse fans. Feestvierende Turkse fans werden belaagd door woedende Engelse supporters. Deze Engelsen zaten in verschilende pubs, omdat zij de wedstrijd niet konden zien. Ondanks de aanwezigheid van veel oproerpolitie, werden Turken belaagd met glazen en terrasstoelen. Hierbij vielen opnieuw gewonden. De Deense politie verrichtte tientallen arrestaties.

Een live Engels interview van de ongeregeldheden kan hier beluisterd worden.

Beelden van BBC news is hier te bekijken

Verschillende stukken uit Engelse kranten zijn hier te lezen

Meer foto's van deze ongeregeldheden zijn hier te zien.

14-05-2000 Onrustige Utrecht-Ajax

De wedstrijd Utrecht-Ajax is gisteren onrustig verlopen. Een grote groep Ajax supporters melden zich 's ochtends reeds in Utrecht op de Amsterdamse straatweg. Het ging hier om een groep van rond de 80 man. Aangezien de meeste ajaxcieden kaarten van een ander vak dan het combivak hadden of zelfs helemaal geen kaart, besloot de politie deze groep Utrecht uit te zetten. Hier kwam het tot een aantal arrestaties omdat een aantal ajax supporters geen legitimatie kon vertonen.

Utrecht supporters hadden zich inmiddels verzameld in het centrum (Neude), om een confrontatie aan te gaan met de ajaxcieden. Iets wat een aantal jaren geleden wel lukte, toen een grote groep Ajax supporters met de trein naar Utrecht voorruit ging. Hierbij ging de Utrecht aanhang overigens op de loop, nadat de voorraad stenen op was. De supporters die met de combi bussen waren kregen een warm onthaal door de Utrecht aanhang bij het stadion. Enkele bussen werden met stenen bekogeld, waarbij enkele ruiten sneuvelden. Ook in het stadion was het onrustig. Nadat het eindfluitsignaal geklonken had en Ajax weer eens verloren had, ontstonden er relletjes op de tribune. Er werd een hek open getrokken door Ajaxcieden van het vak naast het supportersvak (vak J). De Me kon net op tijd ingrijpen om een massale vechtpartij tussen beide supportersgroepen te voorkomen. De oudere garde van Utrecht die op de lange zijde zaten stormden tevens het stadion uit om hun Kinderkern in nood te helpen. Zij zagen kans om een stalen hek/wand open te krijgen, waarna zij probeerden het andere supportersvak in te komen. Me raakte lichtelijk in paniek en wist even niet waar ze het zoeken moest. Fietsen werden de doorloopgang in gegooid door de Utrecht aanhang en de ME sloeg de aanhang weer achter de opengebroken stalen wand. Helaas voor ons dat in de supportersvakken van ons, nauwelijks hooligans aanwezig waren anders had het wel eens heel anders afgelopen. Utrecht wilde komen, dat is duidelijk en daar hebben we ook respect voor.......we hoorden alleen dit keer geen....5 4 3 2 1 ..NU NU.

Dat bleek enkele jaren gelden namelijk niet zo te werken, toen wij op hun lange zijde zaten en zij buiten stonden te wachten met een paar honderd man. In plaats dat zij de aanval op ons inzette, vielen wij hun aan en werd alles wat Utrecht was getrakteerd op een paar klappen.

Foto's van deze wedstrijd zijn terug te zien in het Foto Album. Deze foto's zijn afkomstig van o.a AFS

07-05-2000 Indrukwekkend afscheid Bobby Harms

Gisteren is op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Bobby Harms. Dit afscheid ging met veel vuurwerk gepaard. Foto's van dit afscheid zijn op de diverse andere Ajax sites te zien.

06-05-2000 Morgen afscheid Bobby Harms

Morgen zal er bij de thuis wedstrijd van Ajax tegen MVV op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Bobby Harms, onze ras-Ajaxcied! Bobby heeft in al zijn jaren bij Ajax zijn dienst bewezen en is als een van de weinigen binnen de club een echte Ajaxcied gebleven. Bobby bedankt!

17-04-2000 Rechter verbiedt demonstratie

Het kort geding dat de OFA tegen de gemeente Denbosch had aangespannen wegens het demonstratie verbod is (helaas) verloren. de rechter heeft burgemeester Rombouts in het gelijk gesteld. De rechtbank is net als Rombouts van mening dat er een grote kans op ongeregeldheden bestaat indien supporters niet met de verplicht combi komen. Aangezien er nu een massale politie inzet op de been zal zijn die gebrand is op het zoveel mogelijk arresteren van supporters heeft de OFA besloten om van de actie af te zien.

Op de site van de DAS en de OFA staat meer info over deze hele affaire, zodat wij ons beperken tot deze info.

15-04-2000 Verbod op supporters Galatasary bij Leeds-Galatasary

De Uefa heeft bepaald dat er geen Turkse supporters zullen worden toegelaten bij de return wedstrijd van Leeds-Galatasary. Dit na aanleiding van de trieste gebeurtenissen van vorige week in Istanboel. Turkse supporters hebben in Europa opgeroepen om massaal naar Engeland af te reizen. Zo werd een advertentie in een krant geplaatst waar deze oproep te lezen was.

Op dit moment zitten 4 hoofdverdachten vast in Instanboel. 1 van de hoofdverdachten heeft bekend dat hij gestoken heeft. Het onderzoek loopt nog.

15-4-2000 Ajax supporters spannen kort geding aan tegen gemeente Denbosch

bron: Brabants dagblad

Supporters van Ajax staan maandag bij de bestuursrechter tegenover de gemeente Den Bosch. Ze eisen dat het verbod om woensdag in de stad te demonstreren tegen de zogenaamde combiregeling wordt ingetrokken. Burgemeester Rombouts van Den Bosch verbood dat omdat hij ongeregeldheden vreest. Gisteren maakten aanhangers van Feyenoord bekend dat ze woensdag ook naar Den Bosch gaan. Eerder lieten supporters van FC Utrecht en NAC al weten dat eveneens van plan te zijn.

Burgemeester Rombouts heeft er volgens zijn woordvoerder van begin af aan rekening mee gehouden dat woensdag niet alleen supporters van Ajax naar Den Bosch komen. "Het vermoeden dat ook andere groeperingen meedoen, was een van de belangrijkste redenen om het verbod uit te vaardigen." De combiregeling wordt volgens de verschillende supportersverenigingen te pas en te onpas gebruikt. De strenge vervoersregeling onder politiebegeleiding is alleen bedoeld voor risicowedstrijden.

12-04-2000 Demonstratie Denbosch gaat gewoon door

Ondanks het verbod (wederom) van Rombouts op een demonstratie verbod bij FC Denbosch-Ajax, zal er bij de wedstrijd op 19 april as wederom gedemonstreerd worden tegen het omstreden combi beleid. Meerdere clubs hebben bekend gemaakt solidair te zijn met de actie. Supporters van Utrecht en Nac zullen naar alle waarschijnlijkheid enkele snelwegen blokkeren. Daarnaast hebben ook Feyenoord supporters aangekondigd actie te zullen voeren in Denbosch. Zal de wedstrijd wederom verboden gaan worden?

In het Brabants Dagblad was het volgende artikel te lezen;

'Voetbalfeest'

Op de dag dat politiechef Van Zunderd de kans op voetbalrellen tijdens het EK 2000 nonchalant wegwuift, kondigen supporters van Ajax, NAC en FC Utrecht alvast rellen aan in Den Bosch voor volgende week woensdag. Zij houden niet op te ageren tegen de zogeheten combiregeling, die supporters verplicht om bij risico-wedstrijden gezamenlijk te reizen. Zes weken geleden draaide in Tilburg een als vredig bedoeld protest tegen deze noodzakelijke vervoersregeling uit op hevige rellen.

Bang voor een herhaling hebben KNVB en gemeente de wedstrijd FC Den Bosch-Ajax al drie keer uitgesteld. Kennelijk heeft dat de supporters alleen maar fanatieker en agressiever gemaakt in hun protest. Het verbieden van de voorgenomen demonstratie zal de gemoederen niet bedaren. Integendeel, 'supporters' hebben al aangekondigd de A2 te gaan blokkeren.De wedstrijd zal toch eens gespeeld moeten worden. De vraag rijst dan of burgemeester Rombouts van Den Bosch de demonstratie en wedstrijd op 27 februari niet gewoon had moeten toelaten, want als relschoppers werkelijk actie willen kan uiteindelijk alleen de ME hen tegenhouden. Argumenten brengen, zo zou de redenering kunnen luiden, hen immers niet op andere gedachten. Dat mag waar zijn, de overheid heeft niettemin de plicht om tot het uiterste te gaan bij het voorkomen van gewelddadige confrontaties. Burgemeester Rombouts heeft aan die inspanningsverplichting voldaan. Hij heeft uitvoerig met de supporters overlegd, heeft ruimschoots de mogelijkheid geboden om los van een voetbalwedstrijd te protesteren en verminderde het aantal wedstrijden waarbij de combiregeling geldt. Wie daar doof voor is, lokt een onverzettelijke houding van de overheid uit. Nogmaals uitstel in Den Bosch heeft geen zin. Het enige alternatief is het laten spelen van de wedstrijd op een afgesloten veld in een leeg stadion, bijvoorbeeld in Zeist.

De media is weer duidelijk bezig een "sfeer" rond deze wedstrijd te creeren.

06-04-2000 2 doden en tientallen gewonden bij Leeds United-Galatasary

Gisteravond is het tot zware ongeregeldheden gekomen tussen Engelse supporters en Turkse supporters in Instanboel. Hierbij zijn 2 Leeds supporters om het leven gekomen. Tientallen andere Leeds supporters raakten door messteken gewond.

Tientallen Leeds supporters werden in het centrum van Instanboel aangevallen door met messen bewapende Turkse supporters. Hierbij vielen uiteindelijk 2 dode supporters en tientallen gewonden aan Engelse kant. Engelse supporters zaten in een bar wat te drinken, waarna zij vervolgens op straat belanden. Hier werden zij aangevallen door Turkse supporters die veelal met messen bewapend waren. Uit onderzoek is gebleken dat de Turken bewust van messen voorzien werden om zo de Engelse supporters te lijf te kunnen gaan. De Engelse supporters waren hierdoor bij voorbaat kansloos tegen de tevens grotere groep Turken. De ware toedracht is volgens beide supportersgroepen anders. Turkse supporters beweren dat Engelse supporters de Turken lastig vielen en een vlag van Turkije in de fik staken. Engelse supporters beweren dat juist zij werden lastig gevallen door de Turken. Feit blijft dat de Turken bewust de Engelsen met messen te lijf ging, waarbij uiteindelijk 2 fans een trieste dood vonden. Ondanks deze gebeurtenissen is de wedstrijd de volgende dag gewoon doorgegaan, waarbij de Turken weigerden 1 minuut stilte in acht te nemen.