WEG MET DE COMBI!

Enkele feiten: Heerenveen - FC Twente 120 meereizende supporters, vorig jaar 600. NAC - FC Twente, 47 getrouwen, vorig jaar 150. Cambuur - FC Twente, geen Twente supporters welkom. Desondanks zijn er 50 leden van de Vriendenkring (hoe komen zij aan kaarten?) en 60 losreizende supporters die het geouwehoer rond de kaarten zat zijn.

Het is begin augustus, de verwachtingen onder de FC Twente-supporters is gematig positief. Een plaats bij de eerste 6 moet mogelijk zijn. De "Open dag" trok veel mensen, het Arke-stadion is in gebruik genomen. Iedereen is klaar voor het nieuwe seizoen. Het "Rode leger" dat FC Twente de afgelopen 3 seizoen massaal heeft gesteund (ook in Europese uitwedstrijden) liet in de Intertoto-wedstrijden al zien klaar te zijn voor de nieuwe competitie. De eerste wedstrijd zou Heerenveen uit zijn. Voor velen is het nog vakantie dus de FC zal wel door honderden supporters gesteund worden tijdens de openingswedstrijd van het seizoen. Maar dan slaat het nieuws als een bom in. Wil je mee naar de wedstrijd tegen Heerenveen dan dien je je jaarkaart in te leveren als onderpand tegen mogelijke vernielingen. Wordt er iets in de bus gesloopt door wie dan ook dan ben je je jaarkaart kwijt. Dit is een klap in het gezicht van de hondstrouwe supporters die de FC ook in uitwedstrijden steunen. Moet nu iedereen boeten voor het gedrag va n enkele pubers in de bus? Er zijn toch stewards die e.e.a. kunnen controleren in de bussen? Och nee, deze mensen durfen niet eens van hun plaats te komen. Nou, laat ze dan ook niet mee gaan. Hoe moet het trouwens met de supporters van buiten Enschede? Die moeten eerst naar Enschede reizen, een combi-kaart bij het stadion kopen, de jaarkaart inleveren en weer naar huis rijden. Dan op de wedstrijddag weer naar Enschede reizen en vertrekken naar Heerenveen. Schandalig gewoon!

Wat was nou het achterliggende verhaal van deze maatregel? Het schijnt zo te zijn dat geen enkele busonderneming nog Twente-supporters wilde vervoeren. Vorig jaar is er bij elke uitwedstrijd wel "iets" gesneuveld. Als de daders dan werden gepakt zaten ze twee weken later weer in de bus. (dit wordt trouwens beweerd door van Disveld van Arke, ja die, de man is nog nooit mee geweest). Vraag blijft waarom Twente pas op zo'n laat tijdstip met deze maatregel kwam? Wij veronderstellen dat er zoals gewoonlijk niet aan gedacht was om iets voor de supporters te regelen. Je kunt wel roepen dat de sfeer fantastisch is en dat de FC veel goede supporters heeft. Maar als je niets voor ze doet hebben die woorden ook geen inhoud en geeft het gewoon aan dat je de supporters een lage prioiteit geeft. En dan moet er zo'n voormalige "cijferneuker" in het bestuur zitten die voor de vorm benoemd is tot penningmeester. Deze man die dol is op hockey, heeft veiligheidszaken in de portefeuille. Dat hij hier echter geen kaas van gegeten heeft en super klantonvriendelijk is mag duidelijk zijn. Als een reporter van de Tubantia hem belt en om uitleg over deze maatregel vraagt. Geeft van Dijk hem de namen van anderen die de reporter moet bellen. Als deze dan aangeeft dat de genoemde personen niet aanwezig zijn gooit "meneer" van Dijk de haak erop. Wie denkt deze onbeschofte hond wel niet dat hij is. Als je zitting neemt in een bestuur neem je ook de verantwoordelijkheden en zit je er niet voor de show (in dit geval dus wel). Maar ja als je geen kennis van zaken hebt kun je ook maar beter de haak erop gooien En het liefst ook nog OPSTAPPEN!!

Voor de wedstrijd tegen NAC was dezelfde regeling van kracht. Gevolg 1 busje met Twente-supporters op weg naar Breda. De volgende uitwedstrijd op de kalender was die tegen Cambuur. Teletekst maar even raadplegen wat er nu geregeld was. Tot onze grote verbazing helemaal niets! FC Twente-supporters waren niet welkom in Leeuwarden. Gekker kan het toch niet. Gelijk maar eens even bellen met wat betrokkenen. Wat wil nu het geval: Twente was bezig met het organiseren van een combi-reis. Alle bezoekende clubs in Leeuwarden kunnen de wedstrijden alleen per combi bezoeken. Twente en de politie Enschede vragen keurig de kaarten aan die bij de reis horen. Nou, is het zo dat de clubs in Nederland een onderlinge afspraak hebben gemaakt dat supporters die per combi reizen 40 % korting krijgen op het toegangsbewijs om zo de gehele reis iets goedkoper te maken. Nergens geeft dit problemen, alleen in Leeuwarden dus. Deze club weigerde korting te geven op de toegangsbewijzen, toen hierover een discussie ontstond gooide men in de hoofdstad van F( r )iesland de haak erop. Dit zette natuurlijk kwaad bloed bij de supporterscoordinator en politie Enschede die gelijk een fax naar de KNVB hebben gestuurd. Echter men kwam bedrogen uit, zoals al gemeld is het een onderlinge overeenkomst tussen de clubs en geen passage uit het KNVB regelement. Voor Twente was er dus geen mogelijkheid om supporters naar Cambuur te laten reizen. Gevolg hiervan is dat alleen de Vrienkring kaarten had. Waarschijnlijk zonder korting gekocht. We hebben daarna nog een laatste poging gedaan om bij Twente aan kaarten te kopen, en wat schetst onze verbazing we worden door de dame van de receptie aangezet tot fraude. "U regelt toch gewoon een clubcard van een andere club en koopt daar een kaartje mee. Geen probleem hoor".

Een zestigtal supporters besloten om de stoute schoenen aan te trekken en regelde via allerlei wegen kaarten (SENS, zo lek als een mandje). Op zaterdag gingen we dus lekker ouderwets met de auto naar een uitwedstrijd. Aangekomen in Leeuwarden liepen we Cafe"Cambuur" binnen. De 20 aanwezige MI-siders keken wel heel vreemd op toen daar een legertje Tukkers hun cafe binnenliep. Alles verliep binnen in een redelijke sfeer. De cambuursupporters hielpen zelfs enkele Tukkers die nog geen kaartjes hadden aan kaarten. Ook andere Tukkers die los van deze groep reisden konden GEWOON kaarten kopen aan de kassa. De supporters die zijn gegaan hebben de club keurig zien winnen. Alleen de Cambuursupporters konden het e.e.a. niet verkroppen en stonden met 300 man buiten het Twente-vak te wachtten. De MI-siders begonnen af te tellen om bij nul aan te vallen echter bij vier besloot de Twentse groep maar in de aanval te gaan. De F ( r ) iezen werden snel op de loop geslagen en weten nu ook weer wat de Ere-divisie is.