Anti Combi actie

In de maand december (1999) stonden er in het weekend van 12 december verschillende acties tegen de verplichte combireis op stapel. De wedstrijd Twente-Ajax werd op het laatste moment verboden door de burgemeester van Enschede. De acties in Utrecht (Utrecht-PSV), zouden wel gewoon doorgang vinden, waarbij Ajax supporters ook naar Utrecht zouden afreizen.

Na een spoed bemiddeling tussen KNVB , BOVS en diverse supporters verenigingen konden de geplande acties op het laatste moment afgeblazen worden. Er werden harde afspraken gemaakt over de "verplichte" combi reizen voor de 2e seizoenshelft. De winterstop is nog maar net voorbij of verschillende westrijden worden toch weer verplichte combi reizen.

Voor de supporters is nu de maat vol, want het blijkt dat we gewoon weer aan het lijntje gehouden zijn. De wedstrijd Willem II- Feyenoord (die ook een verplichte combi wedsrijd is geworden) zal daarom dienen als actie wedstrijd. Bij deze wedstrijd zullen supportersgroepen van verschillende clubs actie voeren tegen het gevoerde wanbeleid. Ook bij de wedstrijd FC Den Bosch wordt er een verplichte combireis ingesteld, terwijl deze op aanbevelingen van de KNVB geen verplichte combi reis dient te wezen. Ook dit weekend zal er daarom actie gevoerd worden. Eens te meer is gebleken dat we niet serieus genomen worden. Tijd voor actie dus.

Laatste actie nieuws

 

21-02-2000 Supporters acties FC Denbosch-Ajax gaan gewoon door. Lees actieplan

21-02-2000 Vliegenthart wil combikaarten publieksvriendelijker . (heeft de actie toch nog nut gehad..)

Staatssecretaris Vliegenthart (Sport) is bereid de uitvoering van het gezamenlijk supportersvervoer publieksvriendelijker te maken. Vliegenthart zei dit maandag in reactie op supportersprotesten tegen de zogeheten combikaarten. Door die kaarten moeten voetbalsupporters bij risicowedstrijden gezamenlijk per openbaar vervoer vanaf de stad van de uitspelende club naar de stad van de thuisclub reizen. Als voorbeeld gaf de staatssecretaris dat supporters niet eerst allemaal naar Rotterdam hoeven te komen om vandaar uit allemaal naar Tilburg te reizen. De supporters zouden een deel van de afstand ook met eigen vervoer moeten kunnen reizen.

Gisteren is er door diverse supportersgroepen in Tilburg geprotesteerd tegen de verplichte combi reis. De actie verliep vrijwel de gehele dag vreedzaam. Uiteindelijk is het tot ongeregeldheden gekomen tussen Feyenoord supporters en de politie. Verschillende supportersgroepen hadden gehoor gegeven om naar Tilburg af te reizen om sollidair te zijn met de actie. Ajax Utrecht em Vitesse supporters blokkeerden toegangswegen naar Tilburg en deelden pamfletten uit. Ook PSV, Nac en Denhaag supporters gaven gehoor aan de actie en bezette de binnenstad. Een opsomming van de diverse mediaberichten;

Telegraaf:.................................................Veldslag bij protest tegen combiregeling

De vreedzaam aangekondigde demonstraties van voetbalsupporters tegen de combiregeling zijn gisteren volledig uit de hand gelopen toen relschoppers slaags met de mobiele eenheid in Tilburg raakten

. Enkele Feyenoord supporters wordt toegang tot stadion ontzegd, terwijl zij wel in het bezit zijn van kaartjes. Foto ANP

In totaal 236 voetbalvandalen, voornamelijk aanhangers van Feyenoord, zijn opgepakt. De meesten werden gisteravond met een boete van 675 gulden naar huis gestuurd. Een groot aantal van hen hangt daarnaast nog een stadionverbod boven het hoofd. De voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord, Willem Veenman, kondigde aan op te stappen. "Het was de bedoeling dat iedereen na het vreedzaam protest naar huis zou gaan", zei hij. "Nu het fout is gegaan, ben ik ongeloofwaardig."

Uit het hele land waren supporters gisteren naar Tilburg afgereisd om tegen de combiregeling te demonstreren. De actievoerders zien het niet zitten dat zij bij een uitwedstrijd de laatste kilometers naar het stadion in een gereedstaande bus moeten afleggen. Pas daar krijgen zij dan hun toegangsbewijs uitgereikt. Rondom het Willem II-stadion was het gistermiddag lange tijd onrustig. De ME moest, kort voor de aftrap Willem II-Feyenoord, al enkele charges uitvoeren toen grote groepen Feyenoordsupporters zonder kaartje het stadion wilden bestormen om toch binnen te komen.

De ME zette een waterkanon in om de raddraaiers uiteen te drijven. Agenten te paard voerden charges uit. Hierbij vielen rake klappen.

De arrestanten werden massaal afgevoerd in een speciaal daarvoor uitgeruste geblindeerde touringcar. Deze bus, met een officier van justitie aan boord, werd drie jaar geleden ook al met succes bij voetbalrellen in Den Bosch ingezet.

Rond drie uur was de korpsleiding de steeds terugkerende heibel rondom het stadion meer dan beu en werd het kruispunt voor het stadion door de ME schoongeveegd. De raddraaiers trokken echter met honderden tegelijk de Tilburgse binnenstad in, waar zij slaags met de politie raakten. Pas tegen vijf uur keerde de rust weer.

De Tilburgse politie was met bijna 400 agenten, enkele arrestatieteams en met verschillende rellenscenario's achter de hand, vrijwel overal op voorbereid. Burgemeester Johan Stekelenburg droeg zelfs een door hem alvast ondertekende noodverordening op zak om zijn agenten eventueel vergaande bevoegdheden te geven.

Stekelenburg verklaarde gisteren tevreden te zijn over de manier waarop de rellen de kop zijn ingedrukt. Hij zei ook alle waardering te hebben voor de fans van onder meer Ajax en FC Utrecht, die 's ochtends vreedzaam actie voerden en op tijd vertrokken om 's middags hun eigen club te zien spelen. Deze actievoerders blokkeerden zonder noemenswaardige incidenten diverse toegangswegen naar Tilburg en deelden pamfletten uit.

Verontwaardigde Feyenoord-aanhangers, die in het bezit van een kaartje voor de wedstrijd waren maar niet binnen mochten, verklaarden tegenover deze krant "er niets meer van te begrijpen".

"Wij doen wat de supportersvereniging ons heeft gevraagd", riep een van hen. "Afreizen en niet meedoen aan die combiregeling. Niet meer en niet minder. Dan staan we hier en mogen we het stadion niet binnen. Wat een belabberde organisatie! Een kaartje kost wel 54 gulden."

Tilburgse krant:...................................................................Fans verenigd ten strijde

Honderden supporters van verschillende clubs trokken gisteren op naar Tilburg om te protesteren tegen de combikaart. Rond het Willem II Stadion was de sfeer grimmig, in het centrum bleef het rustig.

Even loopt het uit de hand, vlak voor het begin van de wedstrijd Willem II-Feyenoord. Aan de voorkant van het stadion zijn supporters van PSV en Feyenoord onderling slaags geraakt, aan de achterkant bekogelen aanhangers van verschillende clubs de mobiele eenheid. Voor één keer min of meer verenigd tegen twee vijanden: de politie en de combikaart. De supporters willen het stadion in om hun betoging tegen de kaart kracht bij te zetten, maar de politie denkt daar anders over. Het valt niet mee om de groep van ruim vierhonderd man bij elkaar te houden. De supporters staan constant met elkaar in contact via mobiele telefoons voor overleg. Pas als de ME, ondersteund door een waterkanon en de bereden politie, enkele charges uitvoert, wijken de herrieschoppers. Later trekken ruim honderd Feyenoord-supporters richting het centrum om rotzooi te trappen, maar de politie houdt ze tegen.

Geinen

Eerder die dag is de demonstratie rustig begonnen. Om kwart over elf al stappen ruim honderd Ajax-supporters uit de bus op de Midden Brabantweg. De politie en een peloton ME kijken toe hoe ze het verkeer ophouden. Beetje geinen, paar keer zingen en goedmoedig pamfletten uitdelen aan de langzaam langsrijdende automobilisten. Thomas van Beek, voorzitter van de Onafhankelijke Fanclub Ajax, legt het doel uit van de actie. "Een combikaart is onzin, omslachtig en onnodig duur." Natuurlijk, geeft hij toe: voor een wedstrijd als Feyenoord-Ajax is de regeling te begrijpen, dat is een risicowedstrijd. "Maar we hebben het hier wel over Willem II. Dat kan nooit een risico zijn." Intussen zijn op het station verschillende groepen aangekomen. PSV'ers, Vitessenaren, de mannen van NAC en ADO-Den Haag sluiten hun linies voor een demonstratie door het centrum. Er sneuvelt een autoruit, maar verder blijft het redelijk rustig.

Massale protestactie supporters tegen combi-regeling

Honderden Feyenoord-supporters zijn vanochtend in konvooi met een gemiddelde snelheid van 50 à 60 kilometer per uur over de A-16 naar Tilburg gereden voor de wedstrijd Willem II tegen Feyenoord. Ze willen in Tilburg actie voeren tegen de zogeheten combiregeling, waarbij supporters verplicht georganiseerd moeten reizen bij risicowedstrijden. Burgemeester Stekelenburg van Tilburg heeft tot onvrede van de supporters de wedstrijd tot risicovol bestempeld. Door de ontstane opstopping kwam de spelersbus van Feyenoord pas laat aan in het stadion van Willem II. Maar niet alleen Feyenoord-supporters voerden actie rond Tilburg. Ook andere supporters gebruikten de beslissing van Stekelenburg als aanleiding om de onvrede met de combiregeling duidelijk te maken. Volgens de Belangenorganisatie Voetbalsupporters (BOVS) grijpen burgemeesters te snel naar dit middel. Supporters van Ajax en FC Utrecht blokkeerden daarom respectievelijk de noordelijke en zuidelijke toegangswegen naar Tilburg. Fans van Vitesse, FC Utrecht en FC Den Haag voerden acties op de N-65 bij Helvoirt. In Tilburg zelf lijkt alles in gereedheid te zijn gebracht om de demonstrerende fans te ontvangen. Het wemelt in de stad van de politie, busjes van de ME en er is zelfs een politiehelicopter die boven de stad rondcirkelt. In het centrum staat een grote gepantserde arrestantenbus klaar.

 

Tilburg klaar voor supportersacties

Tilburg lijkt klaar om de voetbalsupporters te ontvangen die zondag willen protesteren tegen de zogeheten combiregeling. In de stad wemelt het van de politie, busjes van de Mobiele Eenheid rijden rond en een politiehelikopter vliegt boven de stad. In het centrum staat een grote gepantserde arrestantenbus klaar. De politie controleert de toegangswegen aan de noord- en zuidzijde van Tilburg. Van elke afslag naar de stad is nog maar één rijbaan te gebruiken. Ze hebben tientallen Ajax-supporters, die met een bus en eigen auto's kwamen, bij de noordzijde van de stad tot stoppen gedwongen. De Ajax-fans tonen een spandoek met de tekst ,,Fuck the combi'' en delen pamfletten uit aan automobilisten. De supporters voeren actie tegen het verplicht georganiseerd reizen bij uitwedstrijden die als risicovol zijn bestempeld. De Belangenorganisatie Voetbalsupporters (BOVS) beweert dat burgemeesters te snel naar dit middel grijpen. Ze hebben Tilburg uitgekozen omdat burgemeester Stekelenburg de wedstrijd Willem II - Feijenoord tot risicowedstrijd heeft bestempeld. Feyenoordfans hebben aangekondigd zondag kruispunten en wegen in Tilburg te gaan bezetten. Van Stekelenburg zegt niet te zullen tolereren dat voetbalsupporters wegen blokkeren of anderszins het verkeer hinderen. Tilburg kwam met een compromis om acties te voorkomen. De Feyenoordaanhang mag met eigen vervoer naar Tilburg. Alleen het laatste stuk in de stad worden ze met bussen vervoerd. De supportersvereniging van Feyenoord heeft dit aanbod afgeslagen. Al eerder protesteerden voetbalfans tegen de combiregeling. Eind 1999 hinderden Feyenoordfans op weg naar Heerenveen het verkeer op enkele autosnelwegen. Een aantal Rotterdammers werd opgepakt. Omdat de politie aanwijzingen had dat voetbalvandalen het Big Brother-huis wilden bestormen, werden de wegen hier naartoe afgesloten door de ME.

 

Afgelaste actie weekend 12 december

Onderstaande stukken zijn op DAS verschenen, echter om iedereen op de hoogte te stellen van de geplande acties zijn deze stukken overgenomen op deze site.

Actieplan FC Twente - Ajax op 12 december 1999

Door de uitspraken van de burgemeester van Enschede, de heer Mans van afgelopen week is de geplande combi actie gewijzigd. Op de site van de DAS zullen de laatste ontwikkelingen te lezen zijn. Hier volgt een weergave van het laatste nieuws:

Actienieuws FC Twente - Ajax 12 december 1999 (herzien)

Ondanks de dreigementen van burgemeester Mans zal er gewoon volgende week actie gevoerd worden tegen het huidige supporters en combi beleid. De geplande actie zal ook gewoon doorgang vinden. Er bestaat een kans dat de gehele wedstrijd geen doorgang kan vinden. Anders zal de geplande actie er als volgt uitzien...

Wat betekent dit voor de actie?

Indien de actieoproep ingetrokken wordt, betekent dit dat er geen Ajacieden deelnemen aan een landelijke actie, die nota bene door DAS zelf is opgestart (verder commentaar overbodig). Het verzoek van de KNVB om supporters zonder kaartje expliciet op te roepen om thuis te blijven, hebben wij ter kennisgeving aangenomen waarbij wij verwijzen naar de eis van de terugkeer van de 10%-regeling (het bezoekersvak in Enschede voldoet hier met 6,3% niet aan).

Wij handhaven het plan om vanaf 10.00 uur in Amsterdam te verzamelen. Aangezien het aannemelijk is dat de aangekondigde colonne bij Enschede in een fuik zal rijden, zullen de verschillende routes en het nieuwe verzamelpunt in de stad Enschede op de zondag zelf bekend worden gemaakt. De vreedzame en dus geweldloze opzet van de actie blijft uiteraard overeind staan!

Wat betekent dit voor de combi-bussen?

Het staat elke supporter natuurlijk vrij om in de bus te stappen. (degene die dat doen moeten in het vervolg ook niet meer zeiken!!)Omwille van het slagen van de actie verzoeken wij dringend om dit niet te doen en te verzamelen op het Stadionplein en met eigen vervoer af te reizen. Een actie die mislukt door te weinig deelname zal door de overheid en de clubs worden beschouwd als een vrijbrief om supporters nog minder serieus te nemen. Dit heeft tot gevolg dat er nog meer verplichte combi's in het verschiet liggen met nog duurdere kaarten en nog minder kaarten. Nogmaals doen wij een beroep op de solidariteit van de supporters om zich aan te sluiten bij de actie en de bussen leeg te laten.

Overigens bemiddelt de OFA voor supporters die niet over een vervoermiddel beschikken maar wel aan de actie willen deelnemen. Dit kan alleen via Internet (www.ofa.nl). Wat betekent dit voor supporters zonder kaartje? Zij zijn nog steeds welkom. Wij blijven hopen op extra kaarten zodat zoveel mogelijk supporters de wedstrijd kunnen bijwonen. De OFA heeft zich bereid verklaard om een eventuele kaartverkoop te organiseren.

 

OUDE PLANNEN (grotendeels gehandhaafd)

Wij roepen supporters op om met eigen vervoer naar Enschede te reizen, waarbij wij in één grote colonne zullen rijden. Er wordt verzameld om 10.00 uur bij café Van Dijk voor het Olympisch stadion. Wij vertrekken om precies 10.30 uur richting Enschede en rijden via de A1. Op de eerste grote parkeerplaats na Hoevelaken (vlak voor Barneveld) wordt gestopt en kunnen Ajacieden uit andere regio's zich bij de colonne voegen.

Om 11.30 wordt verder gereden naar de grote parkeerplaats voor Lochem (ca 20 km na Deventer, ter hoogte van Holten) waar de laatste verzamelplaats is. Hiervandaan wordt vertrokken om 12.30 uur voor het laatste stuk richting Enschede. Bij de stadsgrens worden de auto's geparkeerd, waarna als één groep naar het stadion wordt gelopen.

Ook supporters die normaliter met bussen rijden (lijn 12) roepen wij met nadruk op om solidair te zijn met deze unieke actie. Alle Ajax-supporters, met of zonder kaart, kunnen deelnemen. Wij maken bewust de keuze om de actieplannen voortijdig bekend te maken. Dit geeft ons de gelegenheid om met alle betrokken partijen (van politie tot en met de FC Twente-aanhang) goede afspraken te maken om de actie perfect te organiseren. Indien er bot politietreden gevolgd door stadionverboden in het vooruitzicht wordt gesteld, dan houden wij ons het recht voor om de actieplannen te wijzigen en enkele verrassingselementen in te bouwen.

Met nadruk stellen wij dat de actie een vreedzaam karakter heeft en dat elke rel het effect van de actie onmiddellijk teniet kan doen!(Wie kan dat garanderen..??!!)Indien zich spectaculaire wendingen voordoen in de zaak bijvoorbeeld door spijkerharde toezeggingen van de zijde van KNVB of overheid, dan kan dat betekenen dat acties op het laatste moment worden afgeblazen (volg hiervoor onze internet-site).

Supporters van andere clubs zullen een eigen invulling aan de actie geven, bekendmaking van deze plannen laten wij over aan de betreffende woordvoerders.

EIS RESULTAAT
1 Vaststellen duidelijke criteria over wat een echte risico-wedstrijd is. Alleen dit mag een combi reis worden,bijvoorbeeld de uitwedstrijd tegen Feyenoord wel en die tegen AZ en Willem II niet. Geen structurele oplossing, dit blijft volstrekt onduidelijk. Incidenteel zijn er combi-reizen vervallen, zoals RBC-NAC, De Graafschap-Twente en Willem II-Utrecht.
2 Terugkeer van de 10 % regeling met een maximum van 3000 kaarten, te realiseren door flexibele vakken in de stadions. Bij de Amstelcup wedstrijden moet hier in positieve zin van worden afgeweken. KNVB komt op 29/11/'99 met een voorstel hierover richting clubs. Enkele concrete voorbeelden hiervan zijn dat: Vitesse van 900 naar 1600 plaatsen gaat. RKC teruggaat van 1000 naar 600. PSV en Feyenoord blijven staan op 1600 kaarten. Kortom het lijkt meer op een 5 % regeling.
3 Prijs combi's moet omlaag Voorstel ligt bij de KNVB, staat niet op de agenda van het overleg met de clubs.
4

Nagekomen eis door DAS ingediend:

Schrappen stadionverbod van 6 maanden indien niet gebruik wordt gemaakt van combi vervoer.

Niets mee gebeurd.
5 Verplicht overleg met supporters over wel of geen verplichte combi, zoals eerder is afgesproken (Comissie Stekelenburg) KNVB gaat praktijk onderzoeken

Afgezien van kleine resultaten is er weinig bereikt. Over zaken die nog onderzocht of besproken moeten worden zijn wij zonder meer sceptisch. Op talloze brieven van de BOVS is nauwelijks gereageerd. Zo hebben slechts twee van de 34 aangeschreven burgemeesters (Breda en rotterdam) gereageerd. Met het oog op het EK vinden wij dit van een onbegrijpelijke laksheid en desinteresse getuigen. Kortom, ondanks alle inspanningen van de BOVS is opnieuw gebleken dat voetbalsupporters niet serieus worden genomen en dat actievoeren het enige middel lijkt om tot resultaat te komen.

22-11-1999 OFA bemiddelt in carpoolen naar Enschede

Supporters zonder vervoer kunnen zich bij de OFA aanmelden. De OFA zal door middel van "car-poolen" proberen vraag en aanbod bijeen te brengen. Uiteraard zullen de "bekende" gasten voorrang krijgen..!

 

22-11-1999 Geen stadionverbod voor actievoerders

De KNVB heeft laten weten geen actie te zullen ondernemen tegen supporters die tijdens de actie zonder kaartje afreizen naar de uitwedstrijd van hun club. Dit geldt alleen voor supporters die eventueel worden aangehouden wegens het niet in bezit hebben van een kaartje. Voor stenengooiende supporters en dergelijke zal geen uitzondering worden gemaakt! (Hoogstwaarschijnlijk zal ondanks het "vreedzame "karakter van deze actie het wel "los" gaan in Enschede, aangezien dit al jaren niet anders is geweest.) Overigens zal op vrijdagochtend 26 november op initiatief van DAS en vak P overleg plaatsvinden in Enschede tussen alle mogelijke partijen die betrokken zijn bij de wedstrijd FC Twente - Ajax.

Actie plannen andere supporters groepen

Feyenoord actieplan

Nac actieplan

PSV actieplan

Twente actieplan

AZ actieplan

 

Waarom deze actie en wat ging er aan deze actie vooraf?

In Utrecht is een in eerder stadium overleg geweest tussen supporters van;

- Feyenoord (SV) - Ajax (DAS) - NAC (Rat) - FC Utrecht (SV) - ADO Den Haag - Sparta (ITWM) - PSV (Stichting Oostfront)

Gesproken is over de problematiek rond de uitwedstrijden. Er is gekeken of er een draagvlak is om actie te voeren tegen het huidige combi-vervoer. Tijdens het gesprek is het volgende besloten:

De BOVS - de landelijke koepelorganisatie - zal in de komende periode via de officiële kanalen aandacht vragen voor de problemen, en duidelijk maken, dat wanneer er niets gedaan wordt men de "achterban" niet meer in de hand heeft. Indien dit niets uithaalt, zal er in de weekend van 3 en 10 december landelijk actie worden gevoerd. Deze acties zullen bestaan uit het negeren van de combi- regeling. Supporters, die op een van die dagen verplicht met de combi moeten, gaan met de auto naar de betreffende stadsgrens, en lopen vanaf daar naar het stadion. De verwachting is, dat naast de genoemde clubs er zich nog andere clubs zullen aansluiten.

De doelstellingen zijn: - Minder combi's, alleen als het echt noodzakelijk is - Meer kaarten, 10% met een maximum van 3.000 - Bij verplichte combi: 40% korting op het toegangsbewijs - Betrokkenheid van supporters bij vooroverleg wedstrijden.

Ook de media heeft zich niet onbetuigd gelaten en in diverse kranten, Nieuwe Revu en zelfs op het journaal verschenen de "oorlogsplannen" van de Hoolugans in de maand december.

Zo schreef de telegraaf het volgende:

30-10-1999 Angst voor grote ongeregeldheden tijdens Anti-Combi actie in maand december

oorlogsplannen hooligans in maand december-bron telegraaf

Hooligans hebben vergevorderde plannen om in december het maatschappelijk leven in ons land volledig te ontwrichten met een grootscheepse voetbalsupportersoorlog. De KNVB en het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) in Utrecht zijn op de hoogte van de oorlogsdreiging. Aanhangers van verschillende eerste- en eredivisieclubs werken momenteel in het geheim samen om tussen 3 en 13 december onder meer autosnelwegen te blokkeren en grote publieksevenementen als schaatskampioenschappen en concerten te verstoren. Volgens ingewijden worden zelfs aanvallen op politiebureaus en gemeentehuizen overwogen. Ook staan rellen op stapel rond negen voetbalwedstrijden, onder meer in Eindhoven, Rotterdam, Leeuwarden, Enschede en Utrecht. De bedoeling is om tegelijkertijd meerdere acties op verschillende plaatsen uit te voeren. "Dan heeft de politie onvoldoende mankracht om de rellen te beteugelen", zo meldt een lid van een van de samenwerkende harde kernen. Onbeheersbaar De voetbalbond heeft gisteren in Zeist gesproken met de supportersorganisatie BOVS, die banden onderhoudt met de harde kernen.

De BOVS heeft de KNVB in een petitie gewaarschuwd om snel maatregelen te nemen teneinde 'onbeheersbare rellen te voorkomen.' "We hebben eerder geplande harde acties weten op te schorten, maar houden het niet meer in de hand als er niets tegen gebeurt", aldus BOVS-zegsman F. van den Muijsenberg. De voetbalfans eisen onder meer dat de clubs de toegangsprijzen voor de bezoekersvakken verlagen. Deze zijn nu soms twee maal duurder dan vergelijkbare plekken elders in de stadions. Bovendien willen ze dat deze vakken worden vergroot tot de door de KNVB voorgeschreven tien procent van de totale stadioncapaciteit. Ook zouden te veel duels onnodig als risicowedstrijd worden aangemerkt, waardoor supporters te vaak gebruik moeten maken van verplicht gezamenlijk vervoer. De gesprekken tussen de voetbalbond en supporters worden op 19 november voortgezet. Eisen De politie wacht vooralsnog de onderhandelingen tussen de supporters en de KNVB af. "We verwachten dat ze er wel uitkomen, de eisen van de aanhangers zijn redelijk", aldus een zegsman van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Op mogelijke rellen in december wil hij daarom nog niet vooruitlopen, al bevestigt hij dat ermee is gedreigd.

De Landelijke Federatie Supportersverenigingen (FSV) steunt de eisen van de harde kernen en haar zusterorganisatie BOVS, maar distantieert zich met klem van eventueel geweld. "Die dreiging is volstrekt onacceptabel. Bovendien gooien de betrokkenen hun eigen glazen in, omdat hun bewegingsvrijheid na zulke rellen nog verder wordt beperkt", aldus voorzitter R. de Boer.

 

 

KNVB VERZIEK HET NIET!!!