Laatste EK 2000 hooligan nieuws

Hooligan nieuws sept/okt/nov/dec'99

 

Ek hooligan nieuws Februari / Januari 2000

 

25 februari 2000 Veldslag met Duitse hooligans blijft uit

Weken voorafgaand aan de wedstrijd ging het gerucht dat er veel Duitse hooligans naar de wedstrijd Nederland-Duitsland zouden komen. Deze geruchten werden steeds hardnekkiger en allerlei voorzorgsmaatregelen werden genomen om eventuele rellen in de kiem te smoren. Zelfs wij gingen ook geloven dat er een grote groep Duitse hooligans naar Amsterdam zouden komen. Al vroeg in het middaguur lieten daarom veel joden zich in de binnenstad zien en hadden duidelijk zin in een mogelijkerwijs heet middagje. Op verschillende plekken in de binnenstad liepen groepen Ajax supporters rond en vooral rond het wallen gebied liep een aardige groep, op zoek naar moffen. Deze bleken er helaas niet te zijn. Op de terugweg naar onze welbekende kroeg werden we nog even lastig gevallen door wat wouten met de platte pet die duidelijk uit verveling de confrontatie met ons zochten. Uit het niets stormt een groep agenten op onze groep af en begint achter op ons in te hakken. Duidelijk weer een provocatie van de zijde van de politie, aangezien er totaal niks aan de hand was. Er werden enkele arrestaties verricht op grond van waarschijnlijk een nieuw vaag artikel dat ook in Tilburg bij Feyenoord supporters werd gebruikt (samenscholing resp.) Rond het stadion bleef het verder ook rustig. Er waren verschillende supportersgroepen op de been, waarvan de opkomst ook een beetje tegenviel. Alleen Twente liet zich met een aardige groep voor de Arena zien. Verder waren er nog enkele supporters van NAC/NEC/Groningen en Denhaag, kakkerlakken lieten zich wijselijk niet zien.

De gevreesde rellen zijn verder uitgebleven, hetgeen waarschijnlijk ook te maken had met de verscherpte grenscontroles. Voorafgaand aan de wedstrijd werden nog wel 9 Duitse hooligans gearessteerd aan de grens, maar de verwachte groep nazi's is helaas de grens niet over gekomen. Afwachten tot het EK dan maar.

Aangezien er nauwelijks iets gebeurd is deze dag zijn er helaas geen relfoto's van Nederland-Duitsland

24 februari 2000 Hooligan op EK alleen bij zwaar delict achter tralies

Een meerderheid van VVD, Pvd A en D66 wil dat relschoppers tijdens het ophanden zijlide EK voetbal alleen dagenlang kunnen worden opgesloten, als zij van mishandeling of van zware vernielingen worden verdacht.

De Kamer vindt niet dat hooligans tijdens evenementen al voor kleine vergrijpen, bijvoorbeeld het omgooien van een bloembak, kunnen worden vastgezet. Minister Korthals (Justitie) is het daarmee eens. De Kamer is nog verdeeld over het aantal dagen dat relschoppers maximaal kunnen worden opgesloten als zij van het plegen van een strafbaar feit worden verdacht. Het CDA en VVD vinden dat,degrenstwaalfdagenmoet zijn, zoals het kabinet voorstelt. D66 en PvdA stellen dagrentegen een maximum straf van zeven dagen voor. Om deze ijzen tegemoette komen, stelt Korthals nu voor om de grens niet bij twaalf, maar bij tien dagen te leggen. D66 gaat daarmee akkoord, maar de PvdA twijfelt nog.

Wel stemt een Kamermeerderheid van VVD, CDA en PvdA zeer waarschijnlijk in met het kabinetsvoorstel om relschoppers in eerste instantie maximaal twaalf uur preventief vast te houden in bijvoorbeeld een sporthal, als de kans groot is dat zij opnieuw de orde gaan verstoren.23 februari 2000 Duitse hooligans kiezen mogelijkerwijs voor verassingsaanval

Op een Duitse site is te lezen dat de harde kern van Duitse hooligans zich pas laat in de middag zullen verzamelen. Aangezien je niet zomaar alles moet aannemen wat er op internet gezet wordt, wordt deze info toch een beetje serieus genomen. Aangezien de moffen niet te vertrouwen zijn en weten dat het erg lastig is om Nederland ongezien binnen te komen, is mogelijkerwijs wel juist voor een verassings tacktiek gezorgd. De informatie is te vinden op deze internet site

22 februari 2000 Duitse autoriteiten nemen maatregelen voor Nederland-Duitsland

Voor de wedstrijd Nederland-Duitsland hebben de Duitse autoriteiten vergaande maatregelen getroffen. Nadat eerder al bekend werd dat er grenscontroles uitgevoerd zullen worden, heeft de Duitse justitie aan 41 Duitse hooligans een reisverbod opgeleg voor morgen. Daarnaast zijn er veel Duitse hooligans thuis opgezocht (krant spreekt van 500 hooligans, maar dat lijkt me een beetje overdreven..) met het dringend advies niet morgen naar Nederland af te reizen. Hen werd nog eens nadrukkelijk gewezen op de gevolgen van ongeregeldheden die zij mogelijkerwijs veroorzaken. Ook de Nederlandse politie is op volle sterkte morgen. Zij beschouwen deze wedstrijd als een duidelijke oefening voor het EK 2000. Zij zijn op alles voobereid en zijn met ruim 400 man op de been. Of de hooligans van Nederland morgen ook voor enige verassing kunnen zorgen, zal morgen blijken......

21 februari 2000 'Hooligan wordt naar EK gelokt'

Het Europees Kampioenschap voetbal zal uitmonden in ongeregeldheden als er geen wettelijk verbod komt op de zwarte handel in toegangskaarten.

De organisatie van het voetbalevenement, de stichting Euro 2000, zet de Tweede Kamer vandaag met een brandbrief onder grote druk om deze week steun te geven aan de initiatiefwet van CDA en GroenLinks die de zwarte handel verbiedt, anders "zullen de gevolgen niet goed te overzien zijn".

De directeur van de stichting, Harry Been, waarschuwt voor een grote lacune in het miljoenen kostende kaartverkoopsysteem, dat ervan uit gaat dat alle 1,2 miljoen kaarten verbonden worden aan 1,2 miljoen namen.

Volgens Been gaat het systeem echter uit van een preventieve werking, omdat iedereen die het ontduikt een aanzienlijk risico loopt. "Dat is ook zo, met ťťn uitzondering, de zogenaamde zwarthandelaar", schrijft de directeur. "De zwarthandelaar ondergraaft het hele systeem".

Euro 2000 waarschuwt de politiek dat "duizenden Engelsen en Duitsers op goed geluk naar Nederland zullen komen". Dit komt doordat in Europa inmiddels bekend is dat Nederland de zwarte handel niet aanpakt. "Niet voor niks wordt de Stichting Euro 2000 vrijwel dagelijks gebeld door grote buitenlandse bladen om te informeren hoe en op welke wijze de zwarte handel aangepakt gaat worden", zegt Been. "Als wij daar door het niet aannemen van dit wetsontwerp negatief op moeten reageren zullen de gevolgen niet goed te overzien zijn."

De ministers Peper (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) verzetten zich hevig tegen het strafbaar stellen van de illegale handel in voetbalkaartjes. Het handhaven van de wet zou ondoenlijk zijn en enorme kosten en politie-inzet met zich meebrengen. De bewindslieden zien de wet van de CDA'er Atsma en GroenLinks-fractievoorzitter RosenmŲller daarom als symboolwetgeving. De VVD overweegt serieus het wetsvoorstel te steunen, waardoor het in de Tweede Kamer zou kunnen rekenen op een meerderheid. Euro 2000 voert de druk op de liberalen fors op. De Kamer debatteert morgen en donderdag over de veelbesproken initiatiefwet.

Volgens Been is het helemaal niet zo dat er veel politie nodig is om het verbod te handhaven. "Het is van belang dat een voorbeeld gesteld kan worden en in samenwerking met ons is dat met minimale inzet van middelen mogelijk." Ook wijst hij erop dat "alle betrokkenen bij de uitvoering van orde en veiligheid van Euro 2000 een absoluut voorstander zijn van het wetsontwerp". Hij ontkent dat de Raad van Hoofdcommissarissen geen behoefte aan een verbod op zwarte handel zou hebben.

18 februari 2000 Certificaat voor hooligans

AMSTERDAM - Een persoonlijk certificaat met de staat van dienst van de hooligan en het vertonen van supportersrellen in Opsporing Verzocht.

Aan de lange reeks maatregelen die supportersgeweld tijdens het Europees kampioenschap voetbal deze zomer in BelgiŽ en Nederland moeten beteugelen, zijn weer enkele initiatieven toegevoegd.

Minister Korthals van Justitie kwam dinsdag in Londen met zijn collega's van Binnenlandse Zaken Straw en Duquesne overeen dat Nederland, BelgiŽ en het Verenigd Koninkrijk informatie zullen uitwisselen over voetbalvandalen die eerder zijn veroordeeld wegens misdragingen voor, tijdens of na voetbalwedstrijden.

Met die informatie kan Nederland bijvoorbeeld Engelse relschoppers een stadionverbod met meldingsplicht opleggen. De ministers bezochten het stadion van de Londense voetbalclub Chelsea, waarvan de harde kern bekendstaat als uiterst gewelddadig. Chelsea en de Britse justitie hebben er echter voor gezorgd dat de ordeverstoringen zich niet meer binnen, maar buiten stadions voordoen.

De afspraken gelden niet alleen voor het EK , maar voor alle toekomstige wedstrijden die clubs op elkaars grondgebied spelen. Ook wedstrijden van nationale elftallen vallen onder de regeling. Voor het uitwisselen van informatie over hooligans is een speciaal certificaat ontworpen waarop behalve de persoonlijke gegevens van de relschopper ook diens strafblad staat vermeld. Daarbij is aangegeven bij welke wedstrijd de overtreding is gepleegd, en welke straf die heeft opgeleverd.

De Britse rechter kan zo gemakkelijker een uitreisverbod uitvaardigen. In dat geval wordt het paspoort van de hooligan tijdelijk in beslag genomen. Ook kan de politie of de organisator van een wedstrijd een stadionverbod of meldingsplicht opleggen. De supporters zullen in Nederland tijdens het EK voortdurend worden gefilmd. In geval van rellen kunnen de video-opnamen worden vertoond in programma's als Opsporing Verzocht. Als het Britse relschoppers betreft, worden de beelden doorgegeven aan het Britse Crimewatch.

Kijkers die relschoppers herkennen, kunnen de identiteit van de hooligan doorgeven aan justitie. Korthals bezoekt deze week met minister Peper van Binnenlandse Zaken zijn Duitse en Britse collega's om zich voor te bereiden op het EK. De bewindslieden willen met meer landen overeenkomsten sluiten over informatie-uitwisseling.

Het is duidelijk dat politie en justitie een jacht op hooligans geopend hebben..., een idee misschien om allemaal een oranje pruik op te doen tijdens het EK?....

18 februari 2000 Duitse hooligans zoeken veldslag met Nederlandse hooligans .....

Langs de Nederlands-Duitse grens geldt vanaf woensdag hooligan-alarmfase 1.

De Duitse grenspolitie, de Bundesgrenzschutz, zet dan honderden grenswachters in om zo te voorkomen dat geregistreerde Duitse voetbalvandalen zonder kaartje voor de wedstrijd naar Amsterdam reizen voor de voetbalinterland Nederland-Duitsland.

Bij zowel de Nederlandse als de Duitse politiele autoriteiten zijn aanwijzingen binnengekomen dat de Duitse hooligans in of rond Amsterdam aansturen op een veldslag met Nederlandse supporters. Op internet hebben Duitse en Nederlandse hooligans elkaar daartoe uitgedaagd. De Duitsers zouden revanche willen voor de gebeurtenissen rond Nederland-Duitsland in 1995 in Rotterdam. Tijdens massale gevechten tussen voetbalvandalen viel toen een reeks gewonden.

De Duitse grenspolitie zal over een lengte van ruim 500 kilometer van noord tot zuid de gehele Benelux-grens scherp controleren op groepen voetbalvandalen. Ook spoorwegstations aan de grens zal de controle intensief zijn.

De Duitse autoriteiten zien het oefenduel als de generale repetitie voor EURO 2000. Daarnaast moeten de uitgebreide controles potentiŽle relschoppers duidelijk maken dat ze tijdens het komende EK geen schijn van kans zullen hebben om er net zo'n puinhoop van te maken als tijdens het WK in Frankrijk in 1998.

De Amsterdamse politie zet om rellen rond de wedstrijd te voorkomen vierhonderd mensen in, waaronder vier pelotons mobiele eenheid. De hoofdstedelijke politie krijgt hulp van Duitse agenten die risico supporters in de gaten moeten houden.

22-02-2000 D-DAY !

15 februari 2000 Politie wil gsm's afluisteren van hooligans tijdens EK

De politie is van plan om tijdens Euro 2000 de mobiele telefoons van hooligans af te luisteren om zo na te kunnen gaan of, waar en wanneer groepen voetbalsupporters het op een eventueel treffen met elkaar hebben voorzien.

Het plan is afkomstig uit de raad van hoofdcommissarissen. De politie stelt bovendien in staat te zijn door middel van peilingen van het gsm-verkeer van afzonderlijke hooligans na te kunnen gaan waar ze zich bevinden. Mobiele telefoons zijn voor opsporingsdiensten betrekkelijk eenvoudig te volgen omdat ze zich om de zoveel tijd automatisch aanmelden bij de dichtstbijzijnde zendmast. Ook niet telefonerende hooligans laten daardoor ongewild een spoor van radiosignalen achter.

Rivaliserende groepen supporters maken in steeds toenemende mate gebruik van mobiele telefoons om de plek en het tijdstip van een treffen met elkaar af te spreken.

Zo was de locatie voor de veldslag tussen supporters in Beverwijk waarbij Carlo Picorni om het leven kwam per mobiele telefoon afgesproken. Ook tijdens de hevige rellen bij de huldiging van Feijenoord vorig jaar waren hooligans door voortdurend mobiel telefonisch contact de politie letterlijk en figuurlijk steeds een slag voor.

Hoe het afluisteren van de gsm-telefoons technisch gezien moet plaats gaan vinden is nog niet geheel duidelijk. Voor het gericht afluisteren van ťťn enkele mobiele telefoon via een telefooncentrale is steeds een machtiging nodig van de rechter-commissaris in het kader van een gerechtelijk vooronderzoek. Om het afluisteren van mobiele telefoons van hooligans tijdens het EK 2000 mogelijk te maken zou een wetswijziging noodzakelijk zijn.

Tot die tijd kan de politie alleen het vrije zogeheten 'air to air' verkeer afluisteren, dat wil zeggen de radiosignalen tussen zendmast en mobiele telefoon. Het afluisteren van dit verkeer is niet aan wettelijke regels gebonden. Hoofdcommissaris E. van Hoorn, woordvoerder van de raad van hoofdcommissarissen, zei gisteren niet te verwachten dat een dergelijke wetswijziging nog voor het EK zijn beslag zou krijgen.

15 februari 2000 Voetballanden ruilen data hooligans uit

Nederland, BelgiŽ en Groot-BrittanniŽ hebben maandag formeel de strijd geopend tegen hooligans, met name de Britse, met het oog op het komende Europees kampioenschap voetbal. Dat wordt deze zomer in Nederland en BelgiŽ gehouden. De samenwerking tussen de politiekorpsen van de landen wordt dan hoog opgevoerd. Nederland zal informatie over Britse voetbalvandalen die zich eerder in Nederland hebben misdragen, aan Engeland doorgeven. Met die gegevens kan de Britse rechter hooligans een uitreisverbod opleggen. Omgekeerd komt alle informatie over veroordeelde Britse hooligans ter beschikking van de Nederlandse overheid.De hooligans lopen niet alleen het risico dat hun paspoort wordt afgenomen. Ook een Nederlands stadionverbod is mogelijk.

De ministers Peper van Binnenlandse Zaken en Korthals van Justitie ondertekenden maandag in Londen een overeenkomst met de Belgische minister Duquesne en de Britse bewindsman Straw. De uitwisseling van informatie gaat door na Euro 2000, bijvoorbeeld bij wedstrijden van clubteams en het Engelse nationale elftal. Peper noemt het onontbeerlijk voor een goede organisatie dat de informatiepositie van Nederland gelijke tred houdt met die van de hooligans. 'Door Internet weten hooligans zich goed te organiseren', zei Peper. 'We hebben dus een top-informatiepositie nodig en daarvoor kunnen de Engelsen zorgen.' De National Criminal Intelligence Service (NCIS) wist de Nederlandse politie al te melden dat Engelse hooligans zich voor het EK aan het groeperen zijn. Peper zei onder de indruk te zijn van de informatiepositie van de Britse overheid. 'Ze kennen alle hooligans en ze weten precies wat die gaan doen.' De Britse politie zal supporters tot aan de grens in de gaten houden. Informatie over hun aantal, gedrag en stemming wordt aan Nederland en BelgiŽ doorgespeeld. Dronken supporters worden onmiddellijk teruggezonden. In Nederland zullen tijdens het EK continu videobeelden worden gemaakt van groepen supporters. Na rellen kunnen die in alle deelnemende voetballanden worden vertoond in tv-programma's als Opsporing verzocht en Crimewatch. Zo kunnen supporters worden geÔdentificeerd. Volgens Peper en Korthals is Groot-BrittanniŽ sterk bereid mee te werken aan de informatie-overdracht. De Britten zijn erop gebrand het wereldkampioenschap voetbal in 2006 te mogen organiseren. Ook willen ze voorkomen dat Engelse supporters zich opnieuw misdragen tijdens een groot voetbaltoernooi. Britse supporters waren in 1998 in Frankrijk tijdens het wereldkampioenschap betrokken bij omvangrijke rellen. Maar de Britse minister van Justitie Straw wilde niet verzekeren dat de Engelsen geen trammelant zullen veroorzaken. 'De mensen kunnen zich vrij bewegen. We proberen de problemen te minimaliseren en de Nederlandse politie zo goed mogelijk te assisteren als er problemen zijn.' BelgiŽ heeft een overeenkomst over uitwisseling van juridische gegevens van voetbalvandalen nog niet getekend. De Belgische wet laat dat niet toe, maar volgens Peper 'komt dat de komende maanden wel in orde'.

10 februari 2000 Politie wil informatie hotels tijdens EK

Om het hooliganisme tijdens Euro 2000 beter te kunnen bestrijden, heeft de politie hotels en campings opgeroepen informatie te verschaffen over boekingen en verblijf van voetbalsupporters. Koninklijk Horeca Nederland keurt dit initiatief af en spreekt van 'het stimuleren van een verklikkersmaatschappij'.

In Groningen en Kennemerland (met onder meer Zandvoort, Haarlem en Schiphol) heeft de politie hotels, bungalowparken en campings gevraagd om gegevens over aantallen supporters en nationaliteiten van gehuisveste fans door te spelen. De politie wil met name weten of het om Duitse en Engelse voetbalsupporters gaat en of het grote groepen betreft.

Vandaag bespreekt het Nationaal Politieproject Euro 2000 of alle accommodaties in Nederland om informatie over supporters wordt gevraagd. Vroeger waren hoteliers verplicht om de nationaliteit van hun gasten aan de politie door te geven. De laatste jaren is deze maatregel versloft.

Koninklijk Horeca Nederland laat in een reactie weten dat dit verzoek de gastvrijheid van Nederland ondermijnt. 'Iedereen is welkom. Alleen die figuren die zich niet aan de huisregels houden, krijgen een probleem. Maar nog voordat een supporter zich misdraagt, wordt hij nu al als een vandaal gezien en aangegeven. Dat kan toch niet, dat is weinig gastvrij', aldus horeca-woordvoerder A. Groenewegen.

A. Kaminsky, directeur van het Postiljon Hotel in Haren, vindt het niet zo'n probleem informatie over zijn gasten door te spelen. Voelt hij zich dan geen verklikker, zoals zijn branchevereniging zijn gedrag bestempelt? 'Alleen als de politie ook alle namen van mijn gasten wil weten, doe ik niet mee. Ik vind het niet erg om de nationaliteit en de hoeveelheid supporters door te spelen. Het is toch handig voor de politie om te weten?'

In Nederland zijn voor supporters tijdens Euro 2000 vijftienduizend hotelkamers beschikbaar in 273 hotels. Verschillende accommodaties hebben overigens laten weten geen behoefte te hebben aan voetbalfans

5 februari 2000 Niemand ontsnapt aan Rotterdams EK-feest

Rotterdam Finalestad EK 2000 - en we zullen het weten. De hele stad zal doordrenkt zijn van het voetbal. Wethouder H. van den Muijsenberg beloofde vrijdag bij de presentatie van de plannen een volksfeest, en refereerde daarmee niet aan de desastreus verlopen huldiging van landskampioen Feyenoord verleden jaar. Die werd door burgemeester Opstelten vooraf ook een volksfeest genoemd. Afgezien van de wedstrijden, met als hoogtepunt de finale op 2 juli, zijn er in de hele stad voetbalfestiviteiten. In de bibliotheken wordt het Kick Wilstra tafelvoetbaltoernooi gehouden. Er is een kampioenschap penalty's nemen, en een Euro-jeugdtoernooi. Pleinen in de achterstandswijken staan in het teken van sport. Supporters moeten onder genot van een alcoholarm biertje verbroederen in infotainmentcenters en fan-ambassades. Wat is een feest tegenwoordig zonder mega-spektakel? Dat komt er dus ook, evenals een essential dance-gathering, een soort super house-party met drum 'n' bass, techno en clubhouse. Ook de intellectuelen zullen er niet aan ontkomen. De musea doen mee, met in de Kunsthal een expositie rond voetbal. Het Nederlands Architectuurinstituut besteedt aandacht aan Het Stadion, het Nederlands Foto Instituut heeft een expositie BelgiŽ-Nederland, waarin fotografen de passie voor voetbal vastleggen. In De Doelen zal onder de titel 'Hard Gras voor Oranje' de voetbalintelligentsia discussiŽren en voordragen over voetbal. De stad zal een metamorfose ondergaan. Ruim vijfhonderd vrijwilligers worden klaargestoomd om dolende bezoekers op weg te helpen. En zevenhonderd medewerkers van het openbaar vervoer gaan een cursus Engels volgen om de buitenlanders wegwijs te maken in het Nederlandse mysterie van de strippenkaart. En wee degene die het woord hooligans nog in de mond durft te nemen. 'Het is tijd voor de andere kant van de medaille', zei Van den Muijsenberg. 'Rotterdam kan zich nu van zijn beste kant laten zien.'

3 februari 2000 Politie bang voor grote problemen tijdens Euro 2000

Zowel in Nederland als Belgie dreigen grote problemen met de ordehandhaving tijdens het voetbaltournooi Euro 2000 dat over vier maanden in beide landen begint

Naar schatting 15.000 agenten van de Belgische Rijkswacht weigeren te werken tijdens het EK als er niet snel een oplossing wordt gevonden voor een conflict over de rechtspositie van de dienders bij de onlangs geheel gereorganiseerde landelijke politiedienst. Voorts luidt de grootste politiebond van het land, het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel VZW, de noodklok over de veiligheidsmaatregelen: "De regering zet mensen in die slechts negen maanden opleiding hebben genoten en voor wie zelfs onvoldoende veiligheidsschoeisel voorhanden is."

De vakbond vreest zelfs een tweede Heyzeldrama. "Of denkt de regering dat de problemen zijn opgelost door de naam van het stadion te wijzigen in Koningin Boudewijnstadion? We kunnen niet elk stadion zo gaan noemen!" Belgie krijgt tijdens het Ek enkele alom gevreesde risicowedstrijden te verwerken, zoals Duitsland-Engeland in Charleroi. Hoewel de actiedreiging in Nederland nog niet zo groot is als bij onze zuiderburen, voorziet voorzitter A.Heerts van de vakbond Marechaussevereniging ook hier problemen. Volgens hem is ook de Nederlandse overheid zeer laks met het verstrekken van veiligheidsuitrusting van de marechausse-manschappen die tijdens het tournooi aan de slag moeten.

Heerts:" Het onderwerp heeft maanden geleden al op de agneda gestaan, maar vooralsnog is er onvoldoende gebeurd. We hebben de marechuassestaf en de staatssecretaris Van Hoof(Defensie) inmiddels een ultimatum gesteld. Laat hen 1 ding absoluut duidelijk zijn: indien de beveiliging van elke individuele medewerker niet tijdig en afdoende is geregeld, zal er tijdens het EK geen enkele marechausse in de speelsteden te zien zijn."

De vakbondsvoorzitter dringt tevens aan op snelle besluitvorming over het al dan niet invoeren van grensbewaking tijdens het EK. "Als er tijdelijk weer paspoorten moeten worden gecontroleerd, zal de marechausse andere taken niet kunnen uitvoeren. En omdat alle verloven in de maand juni al zijn ingetrokken, kan er ook niet uit reserve-potentieel worden geput." Waar de Nederlanders in elk geval nog in gesprek zijn met de verantwwordelijken, hebben de Belgische bonden hun geduld inmiddels definitief verloren. Deze week begint een groots aangepakte protestcampagne onder de noemer " Geen statuut, geen Euro 2000". De werknemersorganisatie NSPV gebruikt het EK als breekijzer om alsnog een nieuwe rechtspositionele regeling voor de Rijkswacht uit het vuur te slepen.

27 januari 2000 Nu al valse kaartjes in omloop

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. De lessen van de WK'98 in Frankrijk zijn niet opgepakt. Terwijl nog heel wat gedupeerden wachten op teruggave van hun betaalde geld, waarvoor zij nooit een ticket gezien hebben, slaat de UEFA alarm met betrekking tot de EK 2000. De UEFA heeft immers 30 agencies ontdekt die valse kaartjes voor de EK 2000 in Nederland en BelgiŽ verkopen. Opmerkelijk, want de kaartjes moeten nog gedrukt worden

27 januari 2000 Alcohol verbod in Arnhem tijdens EK

Tijdens de EK zal er in Arnhem een alcohol verbod gelden. Door tijdens het EK een alcoholverbod te laten gelden denkt men in Arnhem de kans op ongeregeldheden te kunnen verkleinen. In Amsterdam zal geenalcoholverbod gelden, hetgeen natuurlijk ook volsagen idioot is.

14 januari 2000 Duitse hooligans moeten paspoort inleveren

Om te voorkomen dat Duitse Hooligans tijdens het EK voor problemen zullen zorgen, zal door de Duitse autoriteiten van de beruchtste Duitse hooligans het paspoort in beslag genomen worden. Zo proberen de Duitse autoriteiten te voorkomen dat deze hooligans voor onrust tijdens het EK zullen zorgen. De onlusten tijdens het WK in Frankrijk in Lenz, waarbij een Franse agent in coma geslagen werd, staat nog vers op het netvlies van de Duitse autoriteiten. Zij willen onlusten van de Duitse hooligans kosten wat het kost voorkomen.

11 januari 2000 Inzet zeppelin bij EK voetbal

Zwevende observatiepost beloert hooligans

De Rotterdamse politie zal tijdens het EK 2000 een zeppelin inzetten als wapen tegen hooligans. Het korps onderhandelt op dit moment met een Duiste firma over de huur van een luchtschip. Voorzien van de modernste video-, infrarood- en verbindingsapparatuur moet de zeppelin vanaf 300 meter hoogte de supportersstromen in de Maasstad in beeld gaan brengen. Het politieluchtschip kan op verzoek ook in andere speelsteden worden ingezet.

Volgens W. Verwey, coordinator luchtsteun van het politiekorps Rotterdam Rijnmond, is het de bedoeling dat een deel van de gondel wordt omgebouwd tot vliegende observatiepost. " Een met een joystick bediende camera onder het gevaarte stuurt beelden naar een batterij beeldschermen aan boord. Vandaar stuurt een 'opereator' de beelden door naar het commandocentrum op de grond."

De zeppelin zal op speeldagen 7 tot 8 uur achtereen in de lucht zijn. "Het is zaak dat er ruimte aan boord is voor 8 politiemensen". De observatieploegen moeten elkaar tijdens de vlucht af kunnen wisselen. Even terug naar Rotterdam Airport is er niet bij. Als de ene ploeg naar beelden kijkt, kan de andere een tukkie doen", aldus Verwey.

Het gebruik van een zeppelin voor observatiedoeleinden heeft volgens de Rotterdamse luchtsteun-coordinator een groot voordeel boven de inzet van helicopters."Het geluid van een rondcirkelende helicopter bij voetbalwedstrijden, maakt dat de sfeer al snel grimmiger wordt. Een luchtschip maakt niet meer geluid dan een auto en heeft iets feestelijks over zich. Daarnaast kun je met een luchtschip urenlang onafgebroken in de lucht blijven, tot twintig uur als het moet. Een helicopter moet na anderhalf uur weer terug om te tanken. Het Rotterdamse corps had aanvankelijk het plan om sponsors te zoeken om het circa 500.000 gulden kostende project te kunnen financieren. De Rotterdamse korpschef Lukten wilde echter niet dat de politie haar werkzaamheden verricht in een vliegend reclame object. De zwevende observatiepost zal daarom slechts worden voorzien van het woord "Politie" en het politie-logo.

Dat de EK-zeppelin eventueel het doelwit wordt van schietgrage voetbalvandalen is voor Verwey geen bron van zorg. "Ze mogen er best een gat inschieten. Dat ding is gevuld met helium onder hele lage druk. Wij hebben dat nagevraagd en de verzekering gekregen dat het letterlijk weken duurt voordat je daar wat van zou merken."(we zullen zien....)

10 januari 2000 Geen leger inzet tijdens Ek

Het ministerie van Defensie heeft opnieuw met kracht tegengesproken dat tijdens het EK 2000 militairen zullen worden ingezet.

Aanleiding is een mededeling op de kalender van de lucht mobiele brigade dat dit onderdeel van week 24 t/m week 26 'standby is voor ondersteuning van het EK. Volgens een woordvoerder is dit een misverstand. Minister Peper voelt ook niks voor inzet van militairen. Hij wil de sfeer rond wedstrijden juist ontspannen (ja ja..mormaal is Peper nooit zo "ontspannen")