Laatste EK hooligan nieuws

EK hooligan nieuws Februari/januari 2000

 

EK hooligan nieuws december/november/oktober/september '99

20 december 1999 Geen drooglegging in Amsterdam tijdens EK (en terecht..)

Amsterdam is niet van plan de stad tijdens de Europese kampioenschappen voetbal droog te leggen. Sterker nog; het is zelfs mogelijk dat de openingstijden van de plaatselijke cafťs volgend jaar juni zullen orden verruimd.

Voorzitter mr. J. de Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal heeft voorgesteld om de verkoop van drank en softdrugs tijdens Euro 2000 te verbieden om massale ongeregeldheden te voorkomen.

Het Amsterdams gemeentebestuur laat weten in ieder geval niet vrijwillig tot drooglegging over te gaan. Het OM en alle steden waar Euro 2000-wedstrijden worden gespeeld, zullen binnenkort over maatregelen tegen supportersgeweld overleggen.

Wethouder H. Groen (Sport) gaf vorige week nog aan dat niet op een verbod van de drankverkoop kan worden toegezien. Eerder wordt gedacht aan uitbreiding van de openingstijden, zoals tijdens de Gay Games in 1998 gebeurde. Sluiting van coffeeshops tijdens het EK is wat Amsterdam betreft evenmin aan de orde. Als zich noodsituaties voordoen, kan de burgemeester alsnog daartoe besluiten, zo wordt geredeneerd.

De horeca in Amsterdam ziet weinig heil in een drooglegging. "Ik denk dat er chaos ontstaat van mensen die met flessen drank over straat gaan sjouwen", aldus voorzitter H. Verweij van Horeca Nederland. "En dan zou je ook alle slijterijen en supermarkten moeten sluiten."

Horeca-uitbaters op het Rembrandtplein zijn bang dat niemand naar Amsterdam komt als de kroegen dicht zijn. Drooglegging zou een flinke streep door de verwachte extra inkomsten zijn.

12 december 1999 Engeland loot Duitsland in voorronden

Bij de loting van vandaag zijn Engeland en Duitsland aan elkaar gekoppeld in de voorronden. De twee landen met de meest gevreesde hooligans zullen op zaterdag 17 juni 2000 in Chaleroi tegen elkaar aantreden. Het kleine plaatsje Chaleroi kijkt met angst deze wedtsrijd tegemoet. De Belgische autoriteiten hebben reeds aangekondigd om extra veiligheidsmaatregelen te zullen nemen. Aangezien deze wedstrijd in het weekend valt, zullen er mogelijkerwijs ook hooligans van andere landen op deze beladen wedstrijd afkomen.

3 december 1999 Euro 2000 zet 3600 stewards in

Vijftien jaar lang slaagde een Brugse voetbalsupporter erin gratis de thuiswedstrijden van zijn geliefde club Club te bezoeken. Met een paar dozen waarin volgens hem taarten voor de spelers zaten, leidde hij de controleurs om de tuin. Om dat in juni te voorkomen zet de organisatie van Euro 2000 in Nederland en BelgiŽ 3600 stewards in. Zij moeten samen met de politie de rust in de acht stadions bewaren.

'In Nederland hadden we met die stewards een grote voorsprong', zegt woordvoerder Richard van der Eijck van Euro 2000. 'Bij de clubs die in de stadions spelen waar straks Euro 2000 wordt afgewerkt, lopen al veel stewards rond. In principe zelfs genoeg om aan de eisen van de UEFA te voldoen.'

De UEFA zegt dat in een stadion met 30.000 plaatsen 400 stewards aanwezig moeten zijn. In een stadion met 50.000 plaatsen moeten er dat 500 zijn. 'Het is een betaalde functie en de verantwoordelijkheid voor die stewards ligt bij de stadiondirecties', aldus Van der Eijck.

In BelgiŽ moesten de meeste stewards geworven worden. In drie Belgische speelsteden (Brugge, Luik en Charleroi) is dat inmiddels gelukt, alleen in Brussel is er nog een aantal plaatsen vrij. 'Dat komt omdat er in het Brussels stadion geen club voetbalt', legt toernooidirecteur Alain Courtois uit.

Het grote voorbeeld in BelgiŽ is Brugge. Vol trots meldde de organisatie gisteren dat de stad Brugge volledig klaar is voor de aftrap van het Europees kampioenschap voetbal. Zes West-Vlaamse voetbalclubs uit de twee hoogste Belgische klassen leveren in totaal 426 stewards.

Van hen hebben er 203 een cursus gekregen en heeft de rest bijscholing gehad. De Vlaamse regering stak 4,1 miljoen frank (210.000 gulden) in de werving en opleiding van de stewards. Het is de bedoeling dat ze ook na het Europees kampioenschap bij de diverse clubs actief blijven.

30 november 1999 Politie pakt bij EK hooligans zeer streng aan

De politie zal tijdens het komende EK 2000 zeer weinig tolereren. Iedere vorm van wangedrag van voetbalsupporters zal met harde hand de kop worden ingedrukt.

Dat stelt P. van Zunderd, de nieuwe project-directeur-generaal voor het EK 2000, die vorige week door het kabinet als coŲrdinerend superambtenaar werd aangesteld.

"Ik ga ervan uit dat het ťťn groot feest wordt. Iedereen die hierheen komt om het Europese kampioenschap tot een feest te maken, is dan ook van harte welkom. Maar mensen die de feestvreugde versjteren, kunnen op een ferme aanpak rekenen", aldus Van Zunderd.

De nieuwe superambtenaar bevestigde tegenover deze krant het bestaan van een speciale opleiding voor de honderden politiemensen in de vier politieregio's Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem, waar de wedstrijden zullen worden gespeeld.

Het is de bedoeling dat alle politiemensen die tijdens het toernooi worden ingezet, binnen enkele maanden tot 'Euro-agent' worden opgeleid. Tevens wordt tijdens de trainingen uitgebreid ingegaan op de manier waarop vooral buitenlandse groepen hooligans zich manifesteren. Om de politie voor het EK op vollere sterkte te krijgen, worden volgens Van Zunderd zeven extra pelotons ME'ers opgeleid, in totaal circa 350 mensen.

Van Zunderd, nu nog korpschef in de regio Midden-en West-Brabant, verhuist morgen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Het is de bedoeling dat onder mijn verantwoordelijkheid de plannen van de diverse ministeries met betrekking tot het EK op elkaar worden afgestemd."

"Dat zal nog een aardige klus worden. Verkeer en Waterstaat is bezig met het ontwerpen van een vervoersplan voor supporters, het ministerie van Economische Zaken bereidt promotionele activiteiten voor, Binnenlandse Zaken werk aan een plan met betrekking tot het handhaven van de openbare orde en ook Justitie komt met een speciaal draaiboek."

Van Zunderd heeft uitgebreide ervaring met het optreden tegen lastige voetbalsupporters. Toen hij nog districtschef in Rotterdam was, verraste hij in 1993 enkele honderden hooligans die de binnenstad dreigden te verbouwen. Op grond van een geldende noodverordening werden zij bijeengedreven, in stadsbussen afgevoerd en voor de duur van de wedstrijd op het terrein van een kazerne gestald.

18 november 1999 Engeland plaats zich voor EK eindronde

Deze zomer zullen de Engelse hooligans niet ontbreken op het EK dat in Nederland en Belgie wordt gehouden

Engeland heeft zich gisteren ten koste van Schotland weten te plaatsen voor de EK eindronde dat deze zomer in Nederland en Belgie gehouden wordt. Weliswaar werd er op Wembley met 0-1 verloren, maar door de uitslag van de eerste wedstrijd weet Engeland zich zeker van een plaats in de eindronden. Daarmee zullen ook de Engelse hooligans deze zomer naar Nederland afreizen. Dit kan dus nog een heel onrustig EK worden, met de Duitse, Engelse, Nederlandse, Italiaanse, Franse en ook de Turkse hooligans!

Bij deze wedstijd zijn diverse ongeregeldheden geweest. Er werden meer dan 100 arrestaties verricht tijdens gevechten tussen Engelse en Schotse supporters. Een aantal hooligans zijn gewond geraakt, waarbij meerder hooligans met bebloede hoofden door het centrum van Glasgow renden. Politie moest paarden inzetten om rivaliserende supporters te scheiden die na de wedstrijd uit de diverse pubs naar buiten kwamen. Er braken meerdere gevechten uit nadat ruim 100 Engelse supporters onder politiebegleiding langs het Centraal station liepen. Reizigers moesten in paniek wegvluchten nadat tientallen supporters naar de uitgang renden om zo de politie af te schudden. Politie moest charges uitvoeren om de orde te herstellen en tientallen Engelse hooligans werden gearresteerd.Meer dan 200 politie agenten vormden een menselijke muur om de Engelse supporters zo op de trein richting Engeland te kunnen zetten.

13 november 1999 EK voor Engeland dichtbij na zege in Schotland (0-2)

Diverse ongeregeldheden rondom wedstrijd. Totaal werden ruim 100 supporters gearessteerd

Engeland heeft gisteren in de playoff wedstrijd in en tegen Schotland met 2-0 weten te winnen, waardoor kwalificatie voor de eindronde nu erg dichtbij gekomen is. As woensdag zal de return in Engeland gespeeld worden. De wedstrijd werd ondanks strenge maatregelen en veel politie inzet ontsierd door ongeregeldheden. Totaal werden ruim 100 supporters gearessteerd.

5 november 1999 Politie Newcastle helpt Velsen bij EK

De politie van de Engelse stad Newcastle zal de Velsense politie gaan ondersteunen voor en tijdens het EK voetbal, volgend jaar juni. De politie daar heeft veel kennis en ervaring met Engelse hooligans. Die politie kan ook de Velsense collegaís inseinen wanneer grote groepen fans met Seaways oversteken naar IJmuiden. Tijdens het recente werkbezoek aan Newcastle heeft burgemeester A. Hertog hierover gesproken met het gemeentebestuur van de Noord-Engelse stad. Al eerder was duidelijk geworden dat IJmuiden volop te maken zal krijgen met het voetbaltoernooi dat in juni in Nederland en BelgiŽ wordt gehouden. Met de veerdienst uit Engeland zullen veel voetbalfans in Nederland aankomen en het Holiday Inn hotel op het strand wordt waarschijnlijk het onderkomen van een nog nader te bepalen nationaal elftal.

Velsen heeft met Telstar en de bezoekende clubs slechts op beperkte schaal ervaring met voetbalfans. Met name de relschoppers baren Hertog zorgen. Via nieuwe media als internet onderhouden deze groepen contact. En confrontaties tussen supportersgroepen kunnen behoorlijk uit de hand lopen. Welke groepen via IJmuiden voet aan land zetten is nog onduidelijk. Engeland en Schotland moeten nog in een onderling duel uitmaken wie zich mag plaatsen. De Engelse supporters hebben een slechtere reputatie dan de Schotten. Maar voor de Schotten in de veerdienst vanuit Newcastle juist een ideale verbinding, zelfs wanneer de ploeg in BelgiŽ zou moeten spelen.

30 oktober 1999 De ware hooligan zit in Duitsland

De Duitse voetbalsupporter benadert het dichtst het fenomeen hooligan. Dat staat in een eerste rapport van de raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten over voetbalvandalisme.

Het gisteren gepresenteerde onderzoek behelst 350 wedstrijden in het seizoen 1997-'98. In die periode werden 577 supporters in verzekerde bewaring gesteld, in 2456 gevallen werd een stadionverbod uitgesproken.

Als belangrijkste oorzaak voor ongeregeldheden worden drank- en drugsgebruik genoemd. In Griekenland en Ierland spelen die middelen volgens het rapport geen rol, in ItaliŽ, waar in alle stadions een alcoholverbod geldt, slechts zijdelings.

Onderzoek naar het gedrag van fans van nationale teams leverde op dat de Duitse aanhangers het gewelddadigst zijn. Engelse fans laten zich gemakkelijk provoceren maar zijn in eerste instantie niet op rellen uit. De supporters van Frankrijk en Nederland staan als enthousiast bekend, waarbij het rapport meldt dat clubfans uit Nederland een minder goede reputatie hebben. De fans van Denemarken gedragen zich het voorbeeldigst. Zij staan bekend als 'rooligans' omdat ze zich altijd aan de regels houden.

28 oktober 1999 Geen reden voor paniek.......

'We moeten geen paniek gaan zaaien' Undercover in hooligan-kringen? Afluisteren van hun mobiele telefoons? Er is enig aandringen nodig om Monique de Knop, veiligheidscoŲrdinatrice in BelgiŽ voor het EK 2000, tot een oordeel te verleiden - ze is ambtenaar op Binnenlandse Zaken.

Het is volgens haar aan politici om de wenselijkheid van bijzondere opsporingsmethoden te bepalen. Maar de aarzeling wijkt dan toch. 'Ik vind dat we niet veel verder moeten gaan. Moeten we alle regels van het democratisch vastgelegde spel nu overboord zetten, alleen maar omdat die kampioenschappen eraan komen? Dit dreigt disproportioneel te worden. We moeten geen paniek gaan zaaien. Het is een beetje gÍnant, soms.' - In Nederland duiken voortdurend waarschuwingen voor het EK-geweld op. In BelgiŽ blijft het merkwaardig stil. 'Dat wil niet zeggen dat er niks gebeurt. We lopen er niet mee te koop, maar de voorbereidingen zijn in volle gang. Ik denk dat de stemming in Nederland nerveuzer is. Dat zal met de rellen na het kampioensfeest van Feyenoord te maken hebben.' - U vindt dat er voldoende middelen zijn om rellen te voorkomen? 'Belangrijk voor ons is het administratief arrest. De politie mag hier preventief hele groepen oppakken als blijkt dat ze de intentie hebben de openbare orde te verstoren of geweld te gebruiken. Ze komen dan twaalf uur vast te zitten. Buitenlanders worden daarna de grens over gezet. In Nederland kan dat nog niet. Binnen de stadions kunnen we dankzij een speciale Voetbalwet raddraaiers oppakken voor vergrijpen die het parket in normale omstandigheden nauwelijks de moeite van vervolging waard vindt: met voorwerpen gooien, racistische taal uitslaan, op hekken klimmen, het veld op lopen. Daar staan zware boetes op. Bij het parlement ligt nu een wetsvoorstel voor de toepassing van snelrecht. Dat lijkt ons een fraai pakket met democratisch bepaalde middelen.' - Vat u het niet te laconiek op? 'Nee. Ik neem het kalm op. Niemand is gebaat bij paniekvoetbal. O, zeker worden er risico-analyses gemaakt. Ook bij politiediensten in de landen die deelnemen is het gevaar van supportersrellen bekend. Er is veel informatieuitwisseling. Personeel krijgt vorming. Maar het is nog te vroeg om alles uit de kast te halen. ' - Wie ziet u liever deelnemen: de Engelsen of de Schotten? 'Ach, ik zou bij de loting best onder de tafel willen zitten om soms een balletje aan te reiken. Maar nee, ik heb geen voorkeur. We moeten de zaken nemen zoals ze komen. We zullen gepast reageren.'

23 oktober 1999 CDA bepleit inzet leger bij EK 2000

CDA-leider De Hoop Scheffer vindt dat het leger moet worden ingezet om ongeregeldheden tijdens de Europese kampioenschappen voetbal volgend jaar te voorkomen. De Hoop Scheffer maakt zich grote zorgen over de handhaving van de openbare orde rond het EK 2000, dat in juni in Nederland en Belgie wordt gehouden. "Er is geen duidelijkheid over het aantal politiemensen dat rond die tijd beschikbaar is. Het is ook zeer de vraag of de inzet niet ten koste van het normale politiewerk zal gaan", aldus de CDA-voorman die meent dat militairen snel moeten worden opgeleid voor het risicovolle evenement. Premier Kok verwees het plan van de oppositie gisteren onmiddelijk naar de prullebak. Volgens hem is er geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de politie de taak niet zou aankunnen. "Het leger is er niet primair voor bedoeld om voetbal te begleiden."

19 oktober 1999 Voorbereiding van EK 2000 laat zwaar te wensen over

De Nederlandse politie is nog onvoldoende bezig met de voorbereidingen van het EK 2000 dat volgend jaar gedeeltelijk in ons land wordt gespeeld. Dat vindt de Politievakorganisatie(ACP) die hierover alarm slaat.

"Er zijn tal van logistieke problemen die voorzienbaar zijn maar waar nog geen oplossingen voor worden gezocht. De tijd begint te dringen, er gebeurt niets. Wachten tot de loting van 12 december is verspilling van tijd", aldus bondsvoorzitter Joop Vogel. Volgens de ACP-voorzitter heerst er binnen de korpsen in de politieregio's waar het tournooi zich af zal spelen(Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Eindhoven) daarvoor een toenemende onvrede onder politiemensen. "Duidelijk is slechts dat voor de duur van het tournooi alle verloven zijn ingetrokken en dat cursussen voor politiemensen in die periode taboe zijn. Voor de rest heerst er aan het EK-front een doodse stilte", aldus de ACP-voorzitter.

Volgens Vogel wordt er bijvoorbeeld niet goed nagedacht over de gevolgen die het op de been brengen van extra politiemensen met zich meebrengt. Het is de bedoeling dat er straks tijdens het tournooi circa 20 % extra politiemensen in dienst zijn. Wat men niet beseft, is dat er dus ook evenredig veel extra materiaal nodig is. Dat reserve materiaal is er niet en als het er al is dan functioneert het niet goed. De ACP voorzitter is overigens niet de enige die dit probleem signaleert. Onlangs nog stuurde TH.Brekelmans, projectleider van het nationaal politieproject Euro2000, de korpsen in de regio's waar de wedstrijden gespeeld worden een waarschuwingsbrief. Hij deed daarin de oproep om de kwalitei en de deugdelijkheid van het reservematerieel te controleren.

14 oktober Engeland nog niet uitgeschakeld!!

Engeland is nog niet uitgeschakeld voor de EK eindronde. Doordat Polen met 2-0 van Zweden heeft verloren, moet Engeland beslissingswedstrijden spelen. De tegenstander zal Schotland zijn, zoals gisteren bekend is gemaakt middels loting. Alles zal dus afhangen van deze 2 beslissingswedstrijden,die op of de meest gevreesde hooligans van Europa er deze zomer bij zullen zijn.......

Op 12 december zal de uiteindelijke loting voor de eindronden zijn.

11 oktober 1999 Gewonden bij rampenoefening voor EK

Bij een grootschalige oefening van politie, GGd en brandweer in het kader van het EK volgend jaar zijn zaterdag in en om stadion De Kuip twee gewonden gevallen. Een man kreeg een paardenhoef vol op zijn voet en een meisje werd aangereden door een politiebusje. Berder moesten nog enkele mensen aan schrammen worden behandeld. Aan de oefening deden 750 vrijwilligers mee. De nagespeelde ramp was een brand op de tribunes. tegelijkertijd speelden op het voorplein nagebootste rellen plaats. De politie wilde oefenen met het laten opkomen van extra mensen uit andere districten, wanneer de situatie zou escaleren. Juist met deze "flying squads" ging het mis. De busjes met politiemensen kwamen tussen het publiek tot stilstand. Daarbij raakte het meisje gewond. Verder had de brandweer grote moeite om tegen de stroom mensen die het stadion uitkwam de brand te bereiken. Op een gegeven moment werd een resterend deel van de oefening afgeblazen omdat er "echte Hooligans" zich onder de mensen mengden om zo rotzooi met de politie te kunnen trappen.

Als ze zo'n oefening al niet in goed banen kunnen leiden. vraag ik me af hoe het straks op het EK zal gaan, waarbij er geen vrijwilligers onder de relschoppers zullen zijn, maar echte Hooligans!

17 september 1999 Verkoop van tickets Euro 2000 op naam

De organisatie van het Europese Kampioenschap voetbal, dat volgend jaar in Nederland en Belgie wordt gehoudn, heeft verregaande maatregelen getroffen om de illegale handel in wedstrijdkaarten te voorkomen.

Met de UEFA en de Belgische en Nederlandse autoriteiten heeft de stichting EURO 2000 afgesproken dat alle tickets op naam worden verkocht. "De veiligheid in de stadions wordt immers het best gewaarborgd als bekend is wie in het stadion aanwezig is en wie op welke plaats zit", zo liet de organistaie weten. Volgens de stichting EURO 2000 is het nooit eerder voorgekomen dat bij een dergelijk grootschalig internationaal sportevenement het systeem van kaartverkoop dusdanig is aangepast aan de veiligheidsnormen.Tijdens het WK-voetbal vorig jaar in Frankrijk zijn tienduizenden supporters het slachtoffer geworden van een omvangrijke zwendel in wedstrijdkaarten. Talloze voetbalfans overal ter wereld hebben toen bestelde en betaalde kaarten niet ontvangen of zijn met valse kaarten niet verder dan de stadionpoorten gekomen.

Voor Euro 2000 geldt nu dat de toegangskaarten strikt persoonlijk en niet overdraagbaar zijn . Aan alle zitplaatsen in de acht stadions in Nederland en Belgie zal een naam worden gekoppeld. Op zestig procent van alle tickets staat de naam van de koper afgedrukt; dit is onder andere het geval voor de 400.000 kaarten die de afgelopen maanden aan het grote publiek zijn verkocht, voor de gastenkaarten, voor de perskaarten en voor de kaarten die door sponsors van Euro 2000 voor de eerste speelronde zijn gekocht.

Voor de overige van de in totaal 1,2 miljoen kaarten dienen voor de verkoop verantwoordelijke organisaties, zoals de voetbalbonden van de deelnemende landen, lijsten bij te houden met persoonsgegevens die gekoppeld zijn aan de zitplaatsen. Op deze manier krijgen de stichting Euro 2000 en de veiligheidsinstanties(o.a de politie) de mogelijkheid te controleren of degenen die zich bij de stadionpoort melden ook daadwerkelijk recht hebben op een zitplaats. Tenslotte meldde de organiserende stichting dat zij een aantal aanvullende maatregelen heeft genomen. Zo maken de stichting en de UEFA geen gebruik van touroperators en adviseren zij de voetbalbonden van de deelnemende landen dit eveneens niet te doen. Verder krijgen de voetbalbonden van landen die niet aan het toernooi meedoen slechts een beperkt aantal kaarten verstrekt. Tijdens het WK in Frankrijk zouden vooral de voetbalbonden van niet deelnemende landen op grote schaal wedstrijdkaarten op de zwarte markt hebben doorverkocht. bron Telegraaf

9 september 1999 Engeland speelt gelijk tegen Polen

Engeland is er niet in geslaagd om het EK kwalificatie duel tegen Polen winnend af te sluiten. Ze bleven steken op een 0-0 gelijkspel. Door dit resultaat is Engeland zo goed als zeker uitgeschakeld voor de EK eindronden. Engeland is nu uitgespeeld in de voorronden en staat op een derde plaats in de poule. Polen, dat een gelijk punten aantal heeft als Engeland, moet nog een duel spelen. Indien Polen in het laatste duel tegen Zweden punten pakt, eindigt Engeland als 3e in de poule en zijn zij uitgeschakeld. Bij een verlies van Polen eindigt Engeland alsnog als 2e in de poule en kunnen zij zich middels een extra playoffwedstrijd voor de eindrondes proberen te plaatsen. Het ziet er dus naar alle waarschijnlijkheid naar uit dat de meest gevreesde hooligans niet aanwezig zullen zijn op het EK aankomende zomer.......

3 september 1999 Test voor de Rotterdamse Politie.

De politie van Rotterdam gebruikt de oefeninterland Nederland-BelgiŽ in De Kuip om zelf een aantal zaken te testen met het oog op het Europees Kampioenschap voetbal in 2000. Belangrijkste onderdeel is het inrichten van een extra veiligheidszone om het stadion. Rotterdam wilde al langer experimenteren met parkeren op afstand. Niet alleen om de parkeeroverlast rond het stadion terug te dringen, maar ook om ruimere veiligheidszones rond het stadion aan te kunnen brengen. Zaterdag worden daarom voor het eerst alle directe toegangswegen naar De Kuip afgesloten. In een ruime ring rond het stadion komen toegangspoorten. 'Mensen zonder kaartje voor de wedstrijd kunnen door deze nieuw ingestelde zone niet meer in de buurt van het stadion komen. Het eerste controlepunt staat namelijk al op enige afstand van De Kuip', aldus politiewoordvoerder A. Geelof. De mensen die wel over een plaatsbewijs beschikken, lopen via uitgezette routes naar het stadion, passeren de tourniquets, en worden daarna zoals gebruikelijk bij het hek van het stadion gefouilleerd. Daarna mogen ze het stadion in. Reden van de nieuwe zone is mensen die niets met de wedstrijd hebben te maken, op afstand van het stadion te houden. 'Ook wij oefenen met deze interland voor de EK-voetbal in 2000. We moeten kijken hoe deze nieuwe werkwijze bevalt.' Zaterdag worden ook enkele tientallen Belgische stewards ingezet. De politie ziet de oefeninterland niet als een risico-wedstrijd, ook al omdat er vooralsnog maar enige honderden Belgische fans worden verwacht. Daarom zal zaterdag ook geen bufferzone zonder publiek in het stadion zijn om partijen te scheiden. Wel is er een redelijk grote inzet van politie, inclusief paarden, honden en ME. Bijvoorbeeld de nieuwe tourniquets vragen meer politiemensen, aldus Geelof. Verder is ook zaterdag in de Maasstad het Wereldhaven Festival. ME'ers kunnen dan ook bij beide evenementen gebruikt worden.

1 september 1999 Ombudsman: ministeries onderschatten ordeprobleem EK

De Nationale Ombudsman vreest dat de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie de problemen bij mogelijke ordeverstoringen tijdens het EK voetbal volgend jaar, onderschatten. Hij denkt dat de overheid niet goed voorbereid is om voetbalsupporters uit de EU eventueel te kunnen uitzetten als ze bij rellen of andere openbare orde problemen zijn betrokken. De belangenbehartiger van de consument waarschuwt de departementen hiervoor in een rapport over de problemen die zich op het gebied van openbare orde tijdens de Eurotop in Amsterdam hebben voorgedaan. Toen bleek volgens de ombudsman dat justitie flink de fout in is gegaan door te denken dat EU-inwoners makkelijk uit te zetten zijn. ,,Er ging toen van alles mis'', zegt ombudsman-woordvoerster Eefje van den Broek.

25 augustus 1999 Maatregel veiligheid EK 2000 Stadionverbod internationaal

Er komt een internationaal stadionverbod voor hooligans tijdens het EK 2000 in Nederland en BelgiŽ. Het is de bedoeling om duizenden 'voetbalfans' met een nationaal stadionverbod geen kans te geven naar een wedstrijd van het Europees Kampioenschap voetbal te gaan. Wie in pakweg Duitsland een stadionverbod heeft, kan bijvoorbeeld de Rotterdamse Kuip niet in tijdens het EK. Dat heeft senior beleidsmedewerker N. Rop van het ministerie van Binnenlandse Zaken - belast met internationale politiesamenwerking tijdens EK 2000 - gisteren desgevraagd gezegd. Het zwarte-lijst-systeem zal zijns inziens niet helemaal sluitend te krijgen zijn, omdat niet alle deelnemende landen een nationaal stadionverbod kennen, of niet bereid zijn namen van hooligans door te geven. Dit laatste uit het oogpunt van privacybescherming of uit angst voor juridische problemen. De UEFA werkt volop mee aan de uitwisseling van zwarte lijsten met namen van relschoppers. De UEFA heeft pas geleden de nationale voetbalbonden dringend verzocht de lijsten met namen van mensen met een landelijk stadionverbod door te spelen aan de stichting Euro 2000 in Rotterdam, die samen met de KNVB de organisator is van het EK. De Duitse voetbalbond heeft al een lijst met zeshonderd namen van hooligans naar Euro 2000 verstuurd. Op de Belgische zwarte lijst prijken 220 namen. De Engelse voetbalbond wil wel een zwarte lijst sturen, maar wacht nog op een wetswijziging om dat te mogen doen. Dat zal naar verwachting nog vůůr het EK 2000 gebeuren. Engeland heeft zich overigens nog niet geplaatst.

1 augustus 1999 Zwarte handel voetbalkaartjes nooit uit te bannen

De illegale handel in kaartjes zal rond Euro 2000 niet zo massaal zijn als tijdens het laatste WK in Frankrijk. De organisatie verkoopt alleen tickets aan personen en op naam. ,,De ticketverkoop is goed controleerbaar en van een grijs circuit zal geen sprake zijn``, meent H. Groenevelt, hoofd van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). Maar, weet Groenevelt, zwarte handel is nooit helemaal uit te bannen. ,,Voor elk groot evenement waar veel mensen in zijn geÔnteresseerd, is een schaarste aan kaartjes. De kans is groot dat supporters die op de zwarte markt een kaartje kopen, in een vak terechtkomen waar ze niet horen. Dat kan ten koste gaan van de veiligheid.`` Hij is niet bang dat mogelijke zwarte handel rond het EK in Nederland en BelgiŽ tot excessen zal leiden. ,,Ik deel niet de mening van Michael van Praag, sectiebestuurslid van de KNVB en belast met veiligheidszaken, die vindt dat zwarte handel strafbaar moet worden gesteld om grote problemen met de veiligheid te voorkomen. De kaarten voor het EK worden op naam verkocht en iedereen moet zich kunnen legitimeren, op straffe van een stadionverbod en 1000 gulden boete.